Regering voert strijd op tegen namaak geneesmiddelen

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat de verkoop van namaak geneesmiddelen moet tegengaan. 'Vervalsing betekent een risico voor de gezondheid.'
De federale regering voert de strijd op tegen de namaak van geneesmiddelen en andere medische producten. De ministerraad heeft daarvoor een wetsontwerp goedgekeurd. Eens het parlement het licht op groen zet voor de tekst, zullen Belgen die via het buitenland - meestal via illegale websites - namaak medische producten verhandelen, gestraft kunnen worden door een Belgische rechtbank. De regering onderzoekt ook hoe websites die schadelijke medische producten verkopen, kunnen worden geblokkeerd.

Het wetsontwerp bevestigt de toetreding van België tot het Medicrime-verdrag van de Raad van Europa. Dat verdrag voert preventie- en beschermingsmaatregelen in voor de slachtoffers, maar ook sancties voor daders en mededaders. 'Geneesmiddelen of een gezondheidsproduct illegaal aankopen via het internet houdt risico's in op namaak of vervalsing en betekent dus een risico voor je gezondheid. Het Medicrime-verdrag maakt de verkoop van medische producten veiliger', motiveert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de beslissing.

Illegale websites

Haar Justitiecollega Koen Geens (CD&V) kondigt aan dat de regering de betrokken wetgeving zal aanpassen om ook de poging tot dergelijke misdrijven strafbaar te stellen. Nadat de wet gestemd is in de Kamer, zullen onder andere Belgen die via het buitenland - veelal via illegale sites of via het illegale internetcircuit - namaak medische producten verhandelen, produceren of stockeren, gestraft kunnen worden door een Belgische rechter. Vooraleer de tekst naar de Kamer verhuist, moet hij nog langs de Raad van State passeren.

België is het vijfde land dat het verdrag tekent, waardoor het in werking kan treden. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) laat overigens onderzoeken hoe illegale websites met schadelijke producten kunnen worden geblokkeerd. Via internationale samenwerking blijkt dat niet altijd mogelijk.

Bron: www.knack.be/nieuws/gezondheid/

Geplaatst: 2015/02/15