Regering wil betaalbare verzekering voor chronisch zieken

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Strenge regels én een compensatiekas moeten ervoor zorgen dat Belgen met een verhoogd gezondheidsrisico aan een betaalbare schuldsaldoverzekering én een woonkrediet raken. Velen worden nu geweigerd of moeten te diep in de buidel tasten.
Wie jong en gezond is, kan bij een verzekeraar doorgaans makkelijk een betaalbare schuldsaldoverzekering afsluiten. Maar dat geldt lang niet altijd voor mensen met een chronische ziekte (astma, diabetes), een handicap of een zwaar medisch verleden (ex-kankerpatiënten).

Wet-Partyka bleef dode letter

De gevolgen voor geweigerde chronisch zieken zijn verregaand. Ze lopen niet alleen een overlijdensdekking mis, maar ook een woonkrediet. Want veel kredietinstellingen weigeren een woonkrediet aan klanten zonder schuldsaldoverzekering. Wat in de praktijk betekent dat die kwetsbare groep geen eigen woning of appartement meer kan financieren.

Vijf jaar geleden werd door de regering een wet gestemd, de wet-Partyka (CD&V), die daar paal en perk aan moest stellen. Maar die wet bleef tot nu toe dode letter. Onder meer omdat ze werd aangevochten door de verzekeringsfederatie Assuralia voor het Grondwettelijk Hof.

Witte rook

Nu is er eindelijk witte rook. Een nieuw KB, op initiatief van minister voor Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS), voorziet in grote lijnen dat verzekeraars hun beslissing duidelijk en schriftelijk moeten motiveren, dat een klant bij een weigering beroep kan aantekenen bij een soort beroepscomité, en dat er een compensatiekas komt. 

Die kas zal de chronisch zieken financieel bijspringen wanneer de bijpremie oploopt tot meer dan 125 procent. En de medische vragenlijsten die de verzekeraars gebruiken, worden aan strengere regels gebonden.

Bron: door Nico Tanghe; http://www.standaard.be/cnt/dmf20140429_002

Geplaatst: 2014-04-30