Reizen met reuma

Geplaatst op: 
Woensdag, 29 juni, 2016 - 18:40

Nu de vakantiemaanden voor de deur staan, is de blog van Sofie "reizen met reuma" voor velen beslist een inspiratie!
Met reuma reis je nooit alleen...

Aan allen een prettige, ontspannende vakantie gewenst en voor de thuisblijvers, een prachtige Belgische zomer...!

Met reuma reis je nooit alleen

Op reis gaan met reuma, daar komt toch wel steeds iets bij kijken… of iemand. Als je op reis gaat met reuma, reis je nooit alleen. Je moet rekening houden met een tweede persoon. Eentje die je helaas niet ergens in een strandstoel kan dumpen om er zelf alleen op uit te trekken.

Als ik douanes moet passeren vraag ik bij de reumatoloog steevast om een attest te schrijven. Een bewijs dat ik al deze medicatie bij me moet dragen en dat ik deze ook nodig heb. Ik neem zelf ledertrexate en foliumzuur. Heel af en toe, wanneer het echt (lees: écht) moet, zal ik plooien om een ontstekingsremmer te nemen.  Het klinkt belachelijk, dat bewijs, maar probeer maar eens aan de douane uit te leggen, waarom je al die pillen met je meesleurt? Dus ik neem altijd het zekere voor het onzekere. Je zou tenslotte als een pillenhandelaar kunnen overkomen…  Ik neem ook altijd maar het exacte aantal mee (behalve van de pijnstillers). Waarom? Eens mijn vaste pildagen voorbij zijn en de pillen zijn op, moet ik er niet meer aan denken. Tot maandag. Want maandag-dinsdag-woensdag zijn mijn vaste pildagen. Daarna is het feest en moet ik er heel eventjes niet meer aan denken.
Dan is het ook even vakantie in mijn hoofd.

Reuma is al een derde van mijn leven een deel van me. Ook na die diagnose ga ik op reis. Telkens met personen die ik goed ken en die rekening houden met mijn alter ego Reuma. Zo trachten we na een actieve dag altijd een iets rustigere dag in te plannen. Veel wandelingen op het programma? We lassen geregeld een zitpauze in.
Voel ik ‘s avonds aan mijn klein teentje dat ik over mijn limieten ben gegaan, dan zal ik preventief iets nemen om de dag nadien toch nog te kunnen genieten van mijn vakantie.  Je ziet, er is er toch altijd een checklist en een soort van planning om op reis te gaan, maar met een marge.
We bezichtigen en doen zo op het ritme van mijn reuma toch de dingen die op het lijstje stonden.
Ik had het meeste schrik voor mijn allereerste skireis. Mijn vriend is enorm verzot op skiën en sneeuw en alles wat daar nog bij komt kijken. Ik geef toe dat ik erg sceptisch tegenover een skireis stond. Skiën, dat is toch megavermoeiend?  Dat is het ook en daarom haal ik ook geen zotte toeren uit. Groene en blauwe pistes zijn perfect haalbaar. Om dan af en toe op een bankje net naast de piste gezellig tegen elkaar te kruipen in de koude om te kijken naar alle anderen die naar beneden komen glijden. Ik wil hiermee aantonen dat dit zeker mogelijk is. Doe spierverstevigende oefeningen en start op tijd met zwemmen. Ze verstevigen de spieren rondom je gewrichten en dan ga je ze niet overbelasten. 

De koude! Dat is en zal mijn vijand blijven. De koude zorgt bij mezelf voor een verkrampte houding. Laat het niet zo’n irritante koude zijn die tot in je beenderen kruipt en je jezelf niet kan verwarmen. Daarom ga ik graag op reis naar de iets warmere landen en dan liefst waar de vochtigheid quasi onbestaande is. Wij, ikzelf en mijn alter ego Reuma, verkiezen droge warmte. Liefst ook niet snikheet, daarvoor ga ik wel naar de sauna. 

Gelukkig hoef ik nooit een extra koffer mee te nemen en heb ik voldoende plaats voor wat souvenirs. Reuma neemt wel een bepaalde plaats in en ieder voor zich (want reuma is bij iedereen verschillend) dient er goed rekening mee te houden. Maar het is goed doenbaar om een actieve vakantie te plannen. Doseren, maar ook blijven bewegen, blijft de boodschap.
Voor mij is dit de belangrijkste les die ik intussen op reis geleerd heb. Maar het blijft een uitdaging.

Sofie

Meer blogs van Sofie met persoonlijke ervaringen op Leven Met Reuma