Reuma. Bewegen doet goed!

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Als je reuma hebt, doe je er goed aan om in beweging te blijven. Je gewrichten worden soepeler en sterker, je krijgt meer energie en je houdt je gewicht beter onder controle.

De beste bewegingsactiviteiten voor mensen met een reumatische aandoening zijn lichte, recreatieve sporten waarbij de gewrichten zo weinig mogelijk gewicht moeten dragen.

 

Wandelen. Een zeer toegankelijke sport die je altijd en overal kan beoefenen. Kies voor nordic walking (wandelen met stokken) om je gewrichten soepeler te maken. Je maakt hierbij iets grotere bewegingen waardoor je gewrichten meer in beweging zijn dan bij het gewone wandelen.
Fietsen. Zorgt voor beenspieren en soepele enkels en knieën.
Zwemmen in warm water. Heeft een ontspannend effect op gewrichten en spieren. De druk van het water zorgt ook voor een massage-effect. Zwemmen heeft bovendien als voordeel dat er weinig kans bestaat op overbelasting.
Aquagym. Een ideale activiteit omdat ze onder water gebeurt en tegelijk heel spierversterkend werkt.
Fitness. Het positieve aan fitness is de combinatie tussen spierversterkende oefeningen en uithoudingssporten. De oefeningen kunnen perfect worden afgestemd op je eigen mogelijkheden.
Yoga. Een ideale vorm van beweging door de combinatie van inspanning en ontspanning. Je wordt leniger en soepeler en krijgt er een betere lichaamshouding van.
Tai chi. Een aaneenschakeling van langzaam uitgevoerde cirkelvormige bewegingen. Het is net als yoga heel ontspannend en je lichaam wordt er leniger en sterker van.

Het is altijd goed om met je behandelende arts te overleggen voor je met een bepaalde sport start. De arts kan op basis van je gewrichtsklachten een activiteit adviseren of afraden.

Rust voldoende
Voldoende rusten blijft aangeraden bij alle reumatische aandoeningen. Rust daarom na een sportactiviteit en voorzie pauzes tijdens activiteiten. Toch te ver gegaan? Een overbelasting kan je herkennen aan een gezwollen, pijnlijk gewricht. Spaar dit gewricht van verdere belastende activiteiten, maar blijf ermee in beweging.

Beweegtips

  • Let op met te veel, te zware en te intensieve activiteiten. Ga voor lichte sporten waarbij je de duur, intensiteit en frequentie beetje bij beetje opbouwt.
  • Opgepast voor koude, vocht en tocht. Ze maken de gewrichten pijnlijk en stijf. Vermijd dus buitensporten wanneer de weersomstandigheden niet goed zijn of kleed je warm aan.
  • Kies altijd voor activiteiten die je plezierig vindt en die bij je passen. Het is niet omdat je reuma hebt dat je geen gemotiveerde en leuke keuzes kan maken.
  • Beweeg op zo veel mogelijk dagen van de week, minimaal een half uurtje per dag. Ga 1 tot 2 keer per week voor een grotere uitdaging.
  • Luister goed naar je lichaam.
  • Voer sportieve activiteiten onder deskundige begeleiding uit.
  • Pas je sportieve activiteiten aan wanneer je een acute opstoot krijgt van je reumatische aandoening.
  • Neem niet deel aan sportactiviteiten wanneer je koortsig bent.

Hanne Proost

Meer info: www.gezondheidweb.be  (‘Dossier reuma’).
Bron: 
S-magazine/