Reuma, een steeds meer onzichtbare ziekte in de kijker

Geplaatst op: 
Woensdag, 11 oktober, 2023 - 19:24

Persbericht:

Reuma, een steeds meer onzichtbare ziekte in de kijker.

Meer dan 100 mensen dansen de Zumba met de oranje knoop voor RA Liga!

Naar aanleiding van Wereld Reuma Dag op 12 oktober organiseren verschillende verenigingen evenementen om reumatische ziekten meer onder de aandacht te brengen. Zo ook RA Liga vzw, een organisatie die meer bewustzijn rond reumatoïde artritis wil creëren. In Vlaanderen alleen lijden meer dan 100.000 mensen aan deze ziekte. Hun missie is patiënten informeren en ondersteunen maar ook tonen aan de omgeving welke impact de ziekte heeft op het dagelijks leven. Omdat ze afhankelijk zijn van sponsoring en giften, sloegen ze de handen in elkaar met dansvereniging Kmove uit Tielt-Winge. Zij zamelden met een Zumba marathon 1600 EUR in.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 aandoeningen aan het bewegingsstelsel (gewrichten, spieren en pezen). Eén daarvan is reumatoïde artritis, een ongeneeslijke auto-immuunziekte die ontstekingen aan de gewrichten veroorzaakt. Dit kan alle gewrichten treffen maar veel voorkomend zijn handen en voeten. Deze ontstekingen brengen permanente schade toe aan de gewrichten als ze niet tijdig ontdekt en behandeld worden.

“Door het wetenschappelijk onderzoek en de evolutie van medicatie, kunnen we schade aan de gewrichten beperken. Hierdoor komen vervormingen minder voor”, zegt voorzitster Dorien Segers. “Hoewel we daar alleen maar blij om kunnen zijn, zorgt dat er ook voor dat de ziekte minder zichtbaar is.  Maar de impact op het dagelijks leven is nog altijd groot. Door de strenge procedures voor terugbetaling van deze dure medicatie, heeft ook niet iedereen hier toegang toe. Bovendien onderdrukt dit de ziekte maar geneest ze niet. Opflakkeringen met hevige pijnen, blijven dus een realiteit voor elke patiënt. Doordat je dit niet ziet, kan dat tot onbegrip in de omgeving leiden.”

“Ons logo is niet voor niets een knoop”, vult bestuurslid Jeannine Engelen aan. “Een simpele knoop vastmaken, is voor veel van onze leden niet evident. Net zoals veel andere dagelijkse handelingen in het huishouden, in persoonlijke verzorging of op de werkvloer. Gezonde mensen staan hier vaak niet bij stil. De knoop staat daarom centraal bij al onze activiteiten, als symbool voor eenvoudige handelingen die voor reumapatiënten vaak moeilijk zijn.”

In die optiek ontstond ook de idee voor de Zumbathon die Kmove organiseerde. Hoewel beweging heel belangrijk is voor reumapatiënten om de gewrichten soepel te houden, is ook sporten met deze chronische aandoening niet evident.  Els Maesen, Zumba instructrice en zelf reumapatiënt, wou daarom via dit evenement haar steentje bijdragen aan de werking van RA Liga vzw. Samen met 12 andere instructeurs en met de steun van de dansende menigte en sponsors, zamelden ze 1600 EUR in die volledig geschonken werd. “Ik geef al 10 jaar met veel passie Zumba lessen maar de deelnemers zien niet dat dit moeilijker wordt door de reuma”, vertelt Els. “De meesten weten zelfs niet dat ik patiënt ben of wat het precies inhoudt. Daar wou ik op deze manier verandering in brengen. De eerste editie was alvast heel geslaagd. Ik hoop dat ik dit, ondanks de ziekte, nog lang kan blijven doen en dat er nog veel edities mogen volgen”, besluit ze.

De RA Liga vzw dankt de organisatie en deelnemers van de Zumbathon voor hun donatie!