Reuma zichtbaar met nieuwe techniek

Geplaatst op: 
Woensdag, 2 mei, 2018 - 15:52

Van MRI naar CT-scan
1 op 4 Belgen krijgt in zijn leven te maken met ont­stekings­reuma.
Om de ernst van de ontsteking aan te tonen en gericht te behandelen, onderging de patiënt tot nu toe een MRI-scan.

Reuma zichtbaar met nieuwe techniekEen MRI-scan is echter niet ideaal voor patiënten met reuma: de wachtlijsten zijn lang en de patiënt moet gedurende 30 minuten in een on­com­for­ta­bele positie liggen.
Daarom kreeg de patiënt in de praktijk vaak geen MRI-scan en werd de behandeling een zoektocht.
Prof. Jans zocht een betere opsporingstechniek en ontwikkelde een nieuwe toepassing binnen de Dual Energy CT-scan-methode.

Voordelen van de nieuwe techniek
‘Een CT-scan kent geen wachttijd en is goedkoper dan een MRI-scan’, licht prof. Jans toe. ‘De scan duurt maar 18 seconden en er is geen contrastvloeistof nodig. We kunnen tegelijk beide handen en polsen scannen en zien in 3D exact waar de ontsteking zich bevindt. Dat maakt het comfortabeler voor de patiënt en helpt ons om de juiste behandeling te bepalen.’

Geslaagde test
De techniek is de voorbije maanden getest in het UZ Gent bij patiënten met ontstekingsreuma van de handen (reuma­toïde artritis en psoriasis). De tests waren positief en de resultaten werden bekendgemaakt in het meest prestigieuze tijdschrift voor reumaonderzoek.

Ook patiënten met ontstekingsreuma van de heiligbeengewrichten, voeten en enkels kunnen voortaan een beroep doen op deze techniek.

Bron: UZ Gent

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over: MRI | scan