Reumatoide artritis patiënten minder somber en fysiek beperkt

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Patiënten met reuma ondervinden tegenwoordig minder fysieke en psychische problemen dan twintig jaar geleden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

De onderzoekers verzamelden tussen 1990 en 2011 gegevens van in totaal 1151 patiënten bij wie recent de diagnose reumatoïde artritis was gesteld. Het aantal patiënten met depressieve stemming, gespannenheid en fysieke beperkingen bleek flink afgenomen.

​Depressiviteit

Zo kwamen twintig jaar geleden depressieve stemming en gespannenheid voor bij een kwart van de patiënten met reumatoïde artritis. Vandaag de dag heeft  één op de acht patiënten daar last van. De grootste winst was er voor fysieke beperking. Twintig jaar geleden was de helft van de patiënten fysiek beperkt na de eerste vier jaar van behandeling, op dit moment geldt dat nog voor een kwart van de patiënten.

Rolstoel

Twintig jaar geleden belandden veel reumapatiënten vaak in een rolstoel. "Tegenwoordig ziet de toekomst van een patiënt die net gehoord heeft reuma te hebben er gunstiger uit", Cécile Overman, onderzoeker bij de groep Psychoreumatologie aan de Universiteit Utrecht.

Betere behandeling

Daarbij wijst ze op de behandeling: "Die is de afgelopen twintig jaar verbeterd door zo vroeg mogelijk te starten met intensieve behandeling en door het gebruik van nieuwe ontstekingsremmende medicijnen zoals de biologicals. Ten slotte wordt in de behandeling en voorlichting benadrukt dat patiënten er goed aan doen in beweging te blijven en een actief en waardevol leven te blijven leiden ondanks de reuma."

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Arthritis Care & Research.

Door: Jolanda Niemantsverdriet (www.gezondheidsnet.nl/)

Bronnen: Universiteit Utrecht, 06-12-2013 

Geplaatst: 2013-12-21