Risicopatiënten onder de 45 jaar moeten voorrang krijgen op gezonde burgers bij vaccinatie in fase 2.

Geplaatst op: 
Vrijdag, 4 december, 2020 - 14:15

PERSBERICHT Vlaams Patiëntenplatform vzw
4 december 2020

Risicopatiënten onder de 45 jaar moeten voorrang krijgen op gezonde burgers bij vaccinatie in fase II

Na een moeilijke periode van afstand houden en bijna enkel online contacten is er ook voor chronische patiënten beterschap in zicht. Vanaf januari zal de langverwachte vaccinatie starten. Intussen hebben we meer zicht op welke groepen het eerst gevaccineerd zullen worden. De bewoners en het personeel van de zorginstellingen zullen het eerst aan bod komen in fase Ia. In een volgende fase worden risicopatiënten tussen 45 en 65 ingeënt in fase Ib.

Het Vlaams Patiëntenplatform is blij dat deze kwetsbare doelgroepen voorrang krijgen. Zij lopen immers het meeste risico om ernstige COVID-19 te ontwikkelen en hieraan in het ergste geval te overlijden. Het is dan ook logisch dat deze mensen voorrang krijgen.

Het Vlaams Patiëntenplatform vindt het wel jammer dat risicopatiënten onder de 45 jaar later gevaccineerd worden. Ook zij lopen een verhoogd risico op complicaties, als zij COVID-19 krijgen. “Het is niet logisch dat de vaccinatie van risicopatiënten onder de 45 jaar samenvalt met die van gezonde burgers,” zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform pleit ervoor dat risicopatiënten onder de 45 jaar in fase II voorrang krijgen op gezonde burgers.