Samen op je levenspad

Niemand kan bepalen hoe zwaar jouw rugzak weegt, want jij bent degene die hem moet dragen.

Samen op je levenspadIn de loop van je leven kan je veel verschillende paden nemen. Deze wegen leiden naar relaties, banen, vriend­schap­pen en aspecten van jezelf die je voordien niet kende. Je zal verschillende fases in je leven doorlopen en aan het begin van elke nieuwe fase vertrek je op een nieuw pad.

Je huidige leven is het resultaat van alle paden die je hebt gekozen. Maar er zijn momenten in je leven waarop je in een nieuwe richting wordt geduwd. Een nieuw pad dat je niet gekozen hebt en liefst zo snel mogelijk wil verlaten om terug je eigen gekozen pad te kunnen bewandelen. Je hebt echter geen keuze, want het nieuwe pad ligt er.

Dan heb je drie opties:

1. Je kan het pad negeren.
Het is normaal dat je vertrouwdheid en routine wil in je leven. Dat geeft je een gevoel van controle.

2. Twijfelen of je het pad wel dan niet gaat nemen
Soms zijn we bang om vooruit te gaan en willen we een soort garantie vooraleer we een nieuw pad betreden en verandering riskeren.
Zelfs als je een bepaald pad gekozen hebt, dan nog moet je de eerste stap zetten om uit je comfortzone te komen. Maar je krijgt geen enkele garantie.

3. Ontdekken waar het pad naartoe gaat
Dit is de moeilijkste optie. Je wil ontdekken waar je toebedeelde pad naartoe gaat. Dat houdt in dat je moet erkennen dat je op het nieuw pad zaken op een andere manier moet doen of helemaal niet meer doen.

Als je voor optie 3 kiest dan heb je veerkracht nodig. Veerkracht kan je trainen. Een van de krachtigste eigenschappen van veerkrachtige mensen is hun vermogen om het verleden los te laten en een deel van de bagage, die we allemaal meesleuren, achterwege laten.

Toen je de diagnose ‘reumatoïde artritis’ kreeg, kon je niet langer het toebedeelde pad negeren. Je bent wel verplicht om uit je comfortzone te treden en het nieuwe levenspad, dat je niet gekozen hebt, op te gaan.

De RA Liga vzw wil haar leden een waaier aan mogelijkheden aanbieden:

KENNIS via ons ledenblad RAAM, onze website, nieuwsbrief en Facebook-pagina's, ...
VAARDIGHEDEN via onze workshops, lezingen, ...
VERBONDHEID dankzij lotgenotencontacten, een RA-weekend, een viering, ...

De combinatie van kennis, vaardigheden en talenten leidt tot een sterke rug om de rugzak te dragen.

Jouw welzijn, onze bekommernis

Als lid van de RA Liga vzw ben je goed geïnformeerd, minder alleen en onbegrepen.
Een goed geïnformeerde patiënt voelt zich beter in zijn vel, staat steviger in zijn schoenen, heeft meer self empowerment, d.w.z. heeft meer controle over zijn leven, stelt zichzelf doelen, maakt positieve keuzes en heeft meer begrip van zijn eigen sterktes en zwaktes.
En wij?
Jij helpt ons mee op ons levenspad en stimuleert ons om nieuwe uitdagingen te zoeken en waar te maken.

Nelly Creten

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over: diagnose

Samen op je levenspad

nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwLike Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw lid worden word vrijwilliger bij RA Liga vzwword onze sponsor ReumaLied met beelden ReumaLied met tekst
Geplaatst op: 
Donderdag, 7 juni, 2018 - 16:24