Sektes rekruteren wanhopige zieken steeds meer met dubieuze geneeskunde

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Steeds meer sektes maken gebruik van dubieuze geneeskundige praktijken om leden te werven en te onderdrukken. Dat schrijft De Standaard. Het adviescentrum over sektes (IACSSO) waarschuwt voor de gevaarlijke gevolgen.

'Ik denk bijvoorbeeld aan een predikant in de Pinkstergemeenschap die zegt dat een ziekte een straf is van God. Door veel te bidden en in ruil voor een fikse geldsom kan de zieke wel genezen worden. Wat niet zo is', zegt Eric Brasseur, directeur van het IACSSO, in de krant.

Jaar na jaar neemt het misbruik grotere proporties aan, luidt het. Daarom wil het adviescentrum nu optreden. Er komt een werkgroep om verder onderzoek te verrichten en er zal een brochure verspreid worden voor het grote publiek. Daarmee zal het centrum voor het eerst pro-actief te werk gaan.

Pinkstergemeenschap

De focus komt te liggen op de opmars van de Pinkstergemeenschap, 'vaak kleine, lokale, groeperingen geconcentreerd rond een predikant waar vooral mensen van Afrikaanse origine zich bij aansluiten. Ze verwachten veel heil van gebeden, niet zozeer van medicatie.' 

Bron: www.knack.be/nieuws/gezondheid/

Geplaatst: 2013-11-16