Stel je zorg niet uit!

Categorie: 
Geplaatst op: 
Woensdag, 18 november, 2020 - 18:36

De huidige gezondheidscrisis maakt dat mensen hun zorg uitstellen. Eerste minister De Croo, minister van Volksgezondheid Vandenbroucke en regeringscommissaris Facon roepen op om tijdig hulp te zoeken.

Reumatologie evolueerde enorm tijdens de afgelopen twintig jaar. Betere inzichten, betere behandelingen, betere opvolging!
Door snelle acties kunnen veel leed en blijvende letsels vandaag voorkomen worden.
Eén op vijf Belgen heeft een reumatische aandoening! Blijf dus niet met  klachten zoals aanhoudende vermoeidheid, pijn in gewrichten of koorts zitten. Contacteer je huisarts of een reumatoloog! Ook nu!

Lees hier de brief van de ministers:

"Beste,
Het zijn geen evidente tijden. De corona-pandemie beheerst ons leven al maanden en zorgt voor uitstel van heel wat fijne gewoontes en sociale activiteiten. Samen met u hopen wij deze, zo snel mogelijk, te kunnen inhalen. Datzelfde uitstel mag echter niet gelden voor het allerbelangrijkste in ons leven: gezond zijn.
De diagnose en behandeling van dringende medische aandoeningen blijft, net als de opvolging van uw Globaal Medisch Dossier, een topprioriteit voor artsen en hulpverleners. En dus ook voor u.

Wij begrijpen dat het beangstigend kan zijn om in deze tijden uw arts of ziekenhuis te bezoeken, uit de vrees om er besmet te raken met COVID-19. Uit een onderzoek van het Vlaams PatiëntenPlatform bleek zelfs dat heel wat patiënten die angst delen. Daardoor wordt noodzakelijke medische opvolging vaak uitgesteld. Een beslissing die gevaarlijke gevolgen kan hebben. Uw klachten kunnen verergeren, uw gezondheid kan snel achteruitgaan en mogelijke behandelingen kunnen zwaarder uitvallen dan bij een tijdige diagnose.

Uit hetzelfde onderzoek van het Vlaams PatiëntenPlatform bleek ook goed nieuws. En dat delen we graag met u. Want nagenoeg alle patiënten die hun angst overwonnen en de stap naar eerstelijnszorg zetten, voelden zich 100% veilig tijdens hun consultatie of behandeling. Dokterspraktijken, spoedafdelingen en ziekenhuizen nemen dan ook alle mogelijke maatregelen om besmettingen met COVID-19 te vermijden. Een consultatie bij uw huisarts, een dringend bezoek aan de spoedafdeling of een afspraak met een behandelende arts kan dus absoluut veilig verlopen.

Heeft u aanhoudende klachten, maakt u zich zorgen of heeft u nood aan dringende medische hulp? Contacteer dan meteen uw arts of begeef u naar de spoedafdeling van een ziekenhuis in uw buurt. Het is absoluut noodzakelijk voor uw gezondheid en verloopt op de veiligst mogelijke manier.

Laat u verzorgen, vandaag nog. Zo genieten we later samen van alle uitgestelde fijne momenten.

Hoogachtend,
Alexander De Croo, Eerste Minister van België
Frank Vandenbroucke, Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken
Pedro Facon, Regeringscommissaris


Lees hier het volledige rapport en enkele getuigenissen van patiënten over de uitgestelde zorg.