Stress bij mantelzorgers

Categorie: 
Geplaatst op: 
Donderdag, 7 maart, 2019 - 19:42

stress bij mantelzorgersWerk aan je stress met onze interactieve workshop STRESS EN JIJ

Zorgen voor anderen geeft voldoening en kan tegelijkertijd generaties en individuen dichter bij elkaar brengen. Zeker, de zorg voor een bejaarde ouder of een zieke partner is een waardig en vaak bevredigend streven. Maar het is niet gemakkelijk. Ben jij een van de zovelen zorgverleners voor een vriend, een familielid of buur, dan worstel jij wellicht ook met stress, uitputting, kwaadheid, schuldgevoel, verdriet en andere emoties.

Het meerendeel van de zorgverleners zijn vrouwen. De taak is vooral zwaar voor vrouwen in de zogenaamde sandwichgeneratie, die tegelijkertijd zorg dragen voor kinderen en ouders, zelf mogelijk tijdens het werken buitenshuis.
Terwijl je volop in de weer bent voor het zorgen voor anderen, zal jij wellicht jouw eigen welzijn uit het oog verliezen..

Studies van mannen en vrouwen die verantwoordelijk zijn voor de langdurige zorg van familieleden, tonen een hoger ziektecijfer, onderdrukte immuunrespons, langzamere genezing en zelfs eerdere sterfte onder de zorgverleners. Bovendien laat onderzoek zien dat aanhoudende stress van oudere volwassenen, die voor hun echtgenoten met de ziekte van Alzheimer zorgen, een negatieve invloed heeft op het eigen mentale functioneren van de verzorger.

Om voor anderen te zorgen, heb je nood aan stressverlichting, ondersteuning en tijd voor jezelf en je gezin.

 • Ontspannings- en verzorgingstechnieken zijn van vitaal belang.
  Door vaak te oefenen kan jij je rustiger en gelukkiger voelen, met als gevolg dat je beter in staat bent om anderen te helpen. Als het te moeilijk is om de tijd te vinden, overweeg dan om extra hulp te krijgen bij sommige huishoudelijke taken.
 • Bescherm je eigen gezondheid.
  Onderzoek toont dat de immuunfunctie van een verzorger vaak door de stress van het zorgen voor anderen wordt onderdrukt.
  Verbeter jouw weerstand door goed te eten, voldoende rust en beweging te krijgen en activiteiten te ondernemen die jou plezier geven. Profiteer van regelmatige timeouts door de zorg aan professionals, familie en vrienden over te laten om jezelf de nodige pauzes te gunnen.
 • Word lid van een steungroep om over je frustraties te praten met andere mensen die in eenzelfde situatie zijn en om nuttige ideeën te krijgen.
 • De combinatie van assertiviteit en jouw eigen ingesteldheid om taken te delen, kan jou helpen om het jezelf gemakkelijker te maken, in plaats van alles zelf aan te pakken. Vertel andere familieleden wat er moet gebeuren en welke hulp het beste is. Als niemand hulp biedt, vraag er dan naar. Het vinden van mensen, die een handje kunnen toesteken, is gemakkelijker geworden dankzij websites die online hulp bieden om vrienden, familie en gemeenschappen te helpen bij het coördineren van de zorg.
 • Wanneer iemand hulp biedt, aanvaard.
  Houd een lijstje bij met kleine taken die mensen kunnen doen, zoals regelmatig bellen, af en toe een eetmaal bereiden of boodschappen doen. Je kunt de takenlijst verdelen, of de anderen laten afvinken wat ze kunnen doen.
 • Aanvaard dat omstandigheden snel veranderen.
  Evalueer regelmatig welke hulp jij zelf kan bieden en welke hulp je nodig hebt. Als het te moeilijk voor jezelf wordt, vraag dan familieleden om hulp of overweeg andere opties, zoals het aanstellen van betaalde zorgverleners om deze taken op zich te nemen. Raadpleeg een maatschappelijk werker, lokale diensten voor de zorg voor ouderen of ga op zoek naar thuishulp of thuisverpleging. Overweeg eventueel een ander woonarrangement dat jou zou helpen om beter aan jouw behoeften en die van je dierbare tegemoet te komen.
 • Vergeet niet dat je dit niet alleen uit een verplichting doet.
  Door je te concentreren op de liefde die je voor de hulpbehoevende hebt, kan je stress afwenden als het voor jou frustrerend en overweldigend wordt.
Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: stress | mantelzorger
Bron: Tekst (vrije vertaling) Harvard Medical School, Tips For Taming Caregiver Stress
 

banner privacy