Studie preventieve behandeling reuma

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Preventieve behandeling van reumatoïde artritis is een nieuwe revolutionaire loot aan de stam van de zoektocht naar het inperken van de ziektelast van reumatoïde artritis (RA).

Onder leiding van de afdeling Klinische Immunologie en Reumatologie van het AMC loopt inmiddels een multicenterstudie naar een preventieve behandeling met rituximab.

“Hoewel de resultaten van de trial nog niet bekend zijn, is dit toch wel enigszins wereldnieuws.” aldus studieleider Paul Peter Tak van het AMC. “Een studie met een biological in de preklinische fase, is nooit eerder gedaan is.”

De aanvang van de studie alleen al resulteerde in een presentatie op het Amerikaanse en Europese reumatologiecongres. Aan de Prairi-studie nemen 90 patiënten deel met gewrichtspijn, maar nog geen artritis. Zij hebben verhoogde waarden van de autoantistoffen reumafactor (RF) en anti-citrullinated protein antibodies (ACPA) en een C-reactive protein (CRP)-concentratie die minimaal 0,6 mg/l. bedraagt. De patiënten kregen een behandeling met placebo of rituximab en werden gevolgd op alle aspecten van een eventuele ontwikkeling van RA. Tijdens het congres van de Eular zijn voorlopige gegevens bekend gemaakt van de eerste 12 behandelde patiënten. In 3 patiënten ontwikkelde zich artritis en synovitis na respectievelijk 4, 8 en 16 weken. Omdat de gegevens nog geblindeerd zijn, is niet bekend of deze patiënten placebo of rituximab kregen. Bij de helft van de behandelde patiënten werden als bijwerking milde bovenste luchtweginfectie gezien.

Het idee voor de studie komt voort uit de observatie in een prospectieve follow-up van patiënten met verhoogde RF-waarden en ACPA-waarden die nog geen artritis hadden. Bij zowel de patiënten zonder artritis als patiënten die in de follow-upperiode artritis ontwikkelden, was nog geen sprake van een synovitis. Dat gegeven leidde tot de hypothese dat een subklinische synovitis eerder weken dan maanden duurt. De systemische autoimmuunreactie die aan deze synovitis voorafgaat, heeft een zogenaamde ‘second hit’ nodig die aanzet tot de gewrichtsontsteking. Verstoren van de humorale immuunrespons voordat zich een synovitis ontwikkelt, zou dan mogelijk het daadwerkelijk ontstaan van RA kunnen voorkomen.

Bron: Bron: MEDNET Volume 4, Number 7 (2011), 35, DOI: 10.1007/s12462-011-0293-0

Geplaatst: 19/08/2012