Torfsfonds 2021

Categorie: 
Geplaatst op: 
Woensdag, 17 november, 2021 - 15:05

Stem jij voor de RA Liga vzw?

Stemmen kan heel eenvoudig door je emailadres in te vullen. Daarna ontvang je een email waarmee je uw stem moet bevestigen. Let op dit kan even duren, een uurtje ongeveer. 

Jouw stem uitbrengen kan door op de VOTE-knop te klikken. Stemmen kan tot 8 december 2021.

 

Wat doet de organisatie?


De RA Liga vzw is een patiëntenorganisatie die informatie deelt, kennis en ervaring uitwisselt waardoor mensen met Reumatoïde Artritis makkelijker hun eigen zorgproces en leven in handen kunnen nemen. Een vroege diagnose en een passende behandeling kunnen veel schade voorkomen. RA is een onzichtbare en verwoestende aandoening en het is daarom belangrijk om snel een diagnose te krijgen en een behandeling te kunnen opstarten. Dat kan alleen als je mensen sensibiliseert en informeert hoe ze de symptomen kunnen herkennen en kunnen voorkomen dat deze aandoening een destructieve impact op hun lichaam heeft. Al te lang speelde onze chronische ziekte zich in de schaduw van ons leven af. Onze leden zijn zelf RA-patiënten, mantelzorgers en sympathisanten. Wij organiseren lotgenotencontacten, info-momenten, lezingen enz. In 2019 zijn wij met een sensibiliseringscampagne rond de oRAnje knoop gestart om RA zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Wat is de persoonlijke betrokkenheid van de persoon die het dossier indiende?


Ik ben al sinds op oprichting van de vzw (2007) de voorzitster. Ik doe dit al die jaren op vrijwillige basis en dit samen met nog een 5-tal andere vrijwilligers en samen zijn wij de 'stuurgroep' van de vzw. Bij grote activiteiten kunnen wij ook altijd rekenen op een ploeg vrijwilligers om de activiteit te ondersteunen. Ik ben zelf, vele jaren geleden, door Reumatoïde Artritis getroffen en deze aandoening heeft een enorme impact gehad op mij zowel lichamelijk, psychisch als sociaal. Op dat ogenblik bestond er geen infopunt of kende ik geen lotgenoten die mij konden ondersteunen of informeren in mijn ziekteproces. Ik moest het zelf uitzoeken. Daarom hebben wij in 2007 beslist, met enkele RA patiënten, om een patiëntenorganisatie op te richten. Wij hebben website, nieuwsbrief, 3 maandelijks tijdschrift RAAM, FB, Instagram, ledenportaal. Al die kanalen zijn er om lotgenoten te helpen en informeren. Alles berust op vrijwilligerswerk en dat maakt onze vereniging zo mooi en uniek.

Wat kan Torfs concreet betekenen voor de organisatie? Voor wat zouden de centen aangewend worden?


RA is een onzichtbare en verwoestende aandoening en het is daarom belangrijk om snel een diagnose te krijgen en een behandeling te kunnen opstarten. Dat kan alleen als je mensen sensibiliseert en informeert hoe ze de symptomen kunnen herkennen en kunnen voorkomen dat deze aandoening een destructieve impact op hun lichaam heeft. Daarom werken we in de sensibilisering met een ‘eyecatcher’: de oRAnje knoop. Wij delen die knopen gratis uit om zichtbaarheid te geven aan deze verwoestende aandoening. RA treft ook jongeren en die willen wij bereiken door de oRAnje knoop verder zichtbaar te maken. Want hoe sneller een diagnose gesteld wordt hoe sneller een behandeling kan opgestart worden en hoe minder schade RA kan aanrichten bij onze jongeren. Met onze deelname hopen wij specifiek jongeren te sensibiliseren en dat vergt toch andere insteek. Dus de centjes gaan wij aanwenden om een heel gerichte jongerencampagne uit te werken rond oRanje knoop.

Meer info over het Torfsfonds vind je hier. 

banner image