TTR-proteïne veroorzaakt auto-immuunreactie bij JIA-patiënten

Juveniele idiopathische artritis of JIA, is de meest voorkomende vorm van artritis die zich in de kindertijd ontwikkeld. Het lijkt een auto-immuunziekte te zijn, veroorzaakt doordat antilichamen bepaalde proteïnen in eigen weefsel van een persoon aanvallen. Maar geen "autoantigenen" - de proteïnen die een immuunaanval uitlokken - zijn gekoppeld aan JIA.

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het menselijk eiwit, transthyretine (TTR) genaamd, een auto-immuunreactie in de gewrichten van JIA patiënten veroorzaakt. De studie, geleid door onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine en het Children's Hospital in Montefiore (CHAM), werd vandaag online gepubliceerd in het tijdschrift JCI Insight.

"Onze bevindingen met betrekking tot de betrokkenheid van TTR in JIA wijzen op een mogelijke behandeling - bemoedigend nieuws voor kinderen met deze slopende ziekte," zei de studieleider Laura Santambrogio, MD, Ph.D., hoogleraar pathologie, microbiologie & immunologie, en orthopedische chirurgie aan het Einstein. "JIA-patiënten", zegt ze, "zouden kunnen profiteren van een geneesmiddel genaamd tafamidis, hetgeen zich naar TTR richt." Tafamidis werd in Europa en Japan goedgekeurd voor de behandeling van familiaire amyloïdose, die ook aan TTR wordt gekoppeld. Het geneesmiddel ondergaat nu studiefase III in de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten lijden ongeveer 300 000 kinderen aan JIA.
Symptomen zijn onder meer chronische gewrichtspijn, zwelling en stijfheid, die voor een paar maanden of een heel leven kunnen aanhouden. Er is geen remedie. Behandelingen zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) en biologische reactie modificerende middelen (BRM) worden gebruikt voor beheersing van de symptomen en om complicaties te voorkomen.

In de huidige studie zochten Dr. Santambrogio en haar collega's naar abnormale ophopingen van proteïnen in de gewrichtsvloeistof (synoviaal slijmvlies) en in het bloed van patiënten met JIA. Ze vonden een aanzienlijke TTR-toename bij 50 patiënten in het Children's Hospital in Montefiore, echter bij niet een van de 26 gecontrolleerde kinderen die geen JIA hadden. Verdere analyse onthulde dat enkele JIA-kinderen een abnormaal hoog niveau antilichamen tegen het TTR-eiwit vertoonden. Om deze bevinding te staven, analyseerde de onderzoeker 43 andere JIA- patiënten en stelde bij ieder van hen een significante toename van de TTR-autoantilichamen vast.
TTR is een moleculaire chaperonne dat verschillende moleculen, zoals thyroxine en retinol (vitamine A) in het bloed en het cerebrospinale vloeistof begeleidt. De onderzoekers vermoeden dat JIA begint, wanneer TTR zich in de gewrichten verzamelt.

"Het TTR-eiwit heeft de neiging om zich foutief te vouwen en daarna te aggregeren, hetgeen om een ​​of andere reden bij kinderen met JIA lijkt te gebeuren," zei Dr Santambrogio. "En wanneer proteïnen aggregeren, hebben ze de neiging meer een immunogeen te worden." Met behulp van massaspectrometrie en andere biofysische technieken observeerden de onderzoekers het foutief gevouwen en geaggregeerde TTR in de gewrichtsvloeistof van JIA patiënten. Het TTR-eiwit bij deze patiënten was ook zwaar geoxideerd, waardoor de immunogeniciteit verder kon verhogen. Wanneer abnormale TTR aan muizen werd toegediend, veroorzaakte dit een hogere immunogene reactie (d.w.z. veroorzaakte een hogere productie van antilichamen) in vergelijking met normale TTR.

Bron: Vrije vertaling NewsMedical.net | 27-02-2016, TTR protein causes autoimmune reaction in joints of juvenile idiopathic arthritis patients

 

 

 

Geplaatst op: 
Maandag, 4 april, 2016 - 17:42