UA: "Antibiotica nadelig bij hoestklachten"

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Mensen die al een hele tijd flink hoesten en daarvoor de huisarts consulteren, krijgen beter geen antibiotica voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek dat door de Universiteit Antwerpen werd gecoördineerd. "De voordelen wegen niet op tegen de nadelen", zegt professor Samuel Coenen.

GRACE, een Europees onderzoeksnetwerk in de strijd tegen antibioticaresistentie dat gecoördineerd wordt door de Universiteit Antwerpen, voerde een studie uit bij ruim 2.000 volwassenen met lageluchtwegenklachten, van wie een op de tien uit Vlaanderen. Daaruit blijkt dat antibiotica niet of nauwelijks beter werken dan een placebo. "Uit ons onderzoek bleek dat er geen significante verschillen tussen de beide groepen waren. Ze bleven gemiddeld even lang ziek", aldus microbioloog Herman Goossens (Universiteit Antwerpen).

Professor Samuel Coenen vult aan: "Bij de groep placeboslikkers waren er net iets meer patiënten die opnieuw op consultatie kwamen (19,3 procent tegenover 15,9 procent), maar die voordelen wegen lang niet op tegen de nadelen." Zo zijn er volgens Coenen vooreerst de bijwerkingen van antibiotica, zoals diarree, huiduitslag of misselijkheid. "Omdat antibiotica enkel op voorschrift worden afgeleverd, zullen patiënten bij dezelfde klachten later opnieuw naar de arts gaan voor antibiotica. Daar betaal je voor, maar het levert niets op. En uiteraard is er het niet ongevaarlijke feit dat overmatige consumptie tot antibioticaresistentie leidt", aldus Coenen.

Volgens de onderzoekers kan ons afweersysteem zelf luchtwegenklachten oplossen. Verdere studie moet uitmaken of bepaalde subpatiëntengroepen wel meer baten dan nadelen hebben van antibiotica.

Bron: www.demorgen.be

Geplaatst: 2013-01-31