Universiteiten tegen erkenning osteopathie

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Zes universiteiten zijn tegen de erkenning van osteopathie in België. Er is geen bereidheid om de alternatieve behandelingswijze te onderwijzen.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx werkt aan een koninklijk besluit over osteopathie. De Vlaamse geneeskundedecanen, de opleidingsvereniging Ovunoki, zes Belgische universiteiten, alsook studenten geneeskunde en verschillende beroepsverenigingen stellen geen erkenning van osteopathie te willen in België.

In een opiniestuk halen ze aan dat er ‘geen ernstig wetenschappelijk bewijs’ is dat osteopathie effectief werkt. Ze zijn tegen de erkenning van osteopathie als conventionele methode en waarschuwen voor verwarring met manuele therapie, die wetenschappelijk onderbouwd is. ‘Daar staat tegenover dat de osteopathie van oudsher deel uitmaakt van de niet-conventionele geneeskunde en gebaseerd is op dogma’s.’

Ze verwijten de minister verschillende studies en adviezen naast zich neer te leggen en ook de Raad van State te negeren. Ze klagen onder meer aan dat voor een kinesitherapiebehandeling wel een voorschrift verplicht zal zijn en bij een osteopaat niet. Osteopaten zouden volgens Onkelinx’ voorstel ook universitair geschoold moeten zijn. In Vlaanderen wordt osteopathie alleen in private scholen onderwezen. Enkel de Franstalige universiteit ULB heeft een universitaire opleiding.

De betrokken onderwijsinstellingen kondigen aan dat ze dergelijke opleiding niet zullen aanbieden. ‘Academisch onderwijs is bij definitie onderwijs gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek, die heden binnen de osteopathie onvoldoende aanwezig zijn’, klinkt het.

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die de verminderde beweeglijkheid van bepaalde lichaamsweefsels aanpakt aan de hand van een manuele behandeling. In België zijn ongeveer 1.600 osteopaten.

Bron: www.standaard.be/cnt/dmf20131109_00831267

LEES OOK HIER09/11/2013 om 13:11 Vereniging voor Osteopathie ‘verbaasd over vlucht achteruit van de universiteiten

Geplaatst: 2013-11-16