Verdooft paracetamol onze emoties?

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Een Amerikaans onderzoek toont aan dat het alom bekende en gebruikte pijnstillende middel paracetamol een eigenaardige bijwerking heeft. Naast hoofdpijn en koorts stillen, zou het ook een verdovende werking op onze gevoelens hebben.

Uit een recente steekproef, afgenomen bij 82 Amerikaanse studenten aan de Ohio State University, blijkt dat paracetamol - het hoofdbestanddeel van onze meest courante pijnstillers - de intensiteit van onze emoties afzwakt. 

In het onderzoek schotelde sociaal psycholoog Geoffrey Durso de onderzochte groep studenten een reeks van emotioneel beladen beelden voor. De foto's varieerden van erg onaangenaam (huilende, hongerige kinderen) tot plezierig (kinderen die met katten speelden). De helft van zijn onderzoeksgroep liet hij op voorhand 1 gram paracetamol innemen, de andere helft gaf hij een placebo. 

De resultaten waren verbluffend. De groep studenten die de paracetamol hadden geslikt, reageerden aanzienlijk minder intens op de beelden, dan de studenten die een placebo kregen. Vrolijke foto's werden door hen als minder positief ervaren, en ook de schrijnende beelden vonden ze minder schokkend.

Controverse

"Het gaat in dit onderzoek natuurlijk maar om een steekproef", nuanceert Jan Tytgat, hoofd van de faculteit Farmacologie en Toxicologie aan de KU Leuven bij Hautekiet op Radio 1. "De onderzoeksgroep is niet erg groot en bijzonder divers is de populatie ook niet meteen te noemen." Toch bevestigt hij dat het werkingsmechanisme van paracetamol in wetenschappelijk kringen al sinds jaar en dag onderwerp van controverse is. 

"Verschillende studies leggen de link tussen paracetamol en ons endocannabinoïde systeem, dat ook aan cannabis zijn therapeutische werking verleent. Andere studies stellen dan weer dat paracetamol een negatieve impact zou hebbeen op ons serotonine-systeem." Serotonine werkt positief in op onze stemming, ons geluksgevoel, ons geheugen en ons zelfvertrouwen. Daarnaast speelt het ook een rol in de verwerking van pijnprikkels. "Men moet bij deze studies natuurlijk altijd goed in de gaten houden om welke dosissen het gaat en welke farmaceutische effecten er voorop worden gesteld." 

Dat paracetamol inderdaad wel eens zou kunnen fungeren als een emotiestopper sluit Tytgat niet uit, maar, zo beklemtoont hij, "verder onderzoek is hier zeker vereist."

(Paracetamol is een veelgrbruikte pijnstiller voor reumatoïde artritis patiënten)

Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/verdooft-paracetamol-onze-emoties-a228...

Geplaatst: 2015/04/18