Vergelijk de kwaliteit van ziekenhuizen online

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) heeft de website zorgkwaliteit.be gelanceerd. Daarop worden de resultaten van de kwaliteitsmetingen van alle deelnemende ziekenhuizen verzameld.

‘Die informatie helpt een patiënt om, in overleg met zijn arts, een overwogen keuze te maken voor een bepaald ziekenhuis’, zegt Vandeurzen. ‘Het is een verdere stap naar meer transparantie.’ In een eerste fase zijn er bijna enkel indicatoren over borstkanker beschikbaar.

Sinds eind 2013 maken ziekenhuizen al op vrijwillige basis hun resultaten van de kwaliteitsmetingen openbaar. Vanaf donderdag worden die resultaten ook verzameld op de website zorgkwaliteit.be, zodat patiënten een duidelijk overzicht hebben en ziekenhuizen gemakkelijker kunnen vergelijken.

Dertien indicatoren

Bij de lancering van de website zullen de resultaten beschikbaar zijn van in totaal dertien indicatoren. Tien daarvan hebben betrekking op borstkanker, zoals overlevingskans, diagnosestelling en behandelingstechnieken. Drie indicatoren gaan over de ervaringen van patiënten in ziekenhuizen: welke score geven ze aan hun ziekenhuis, bevelen ze hun ziekenhuis aan en staat er genoeg informatie op de ziekenhuiswebsite?

In de komende maanden en jaren zal de website aangevuld worden met meer cijfers. Dit jaar worden onder andere nog indicatoren over handhygiëne en geneesmiddelenvoorschriften verwacht.

Grote meerderheid doet mee

Ziekenhuizen kunnen zelf kiezen of ze deelnemen aan zorgkwaliteit.be. ‘De grote meerderheid van de 63 erkende ziekenhuizen in Vlaanderen doet mee’, luidt het. Van de 48 ziekenhuizen die de borstkankerindicatoren meten, werken er 42 mee. Wat betreft de patiëntenervaringen publiceren 39 van de 42 gemeten ziekenhuizen hun resultaten op de website.

Volgens Dirk Ramaekers, voorzitter van het Vlaamse Indicatorenproject voor Professionals en Patiënten (VIP2) zal het niet lang duren voor ook de andere ziekenhuizen mee zullen werken aan het project. 'Je moet ook begrijpen dat dit project vijf jaar geleden ondenkbaar en zelfs taboe was', zegt hij. 'Wij verwachten dat tegen het eind van het jaar alle ziekenhuizen mee in het project zullen stappen.'

VIP2 benadrukt echter dat de cijfers niet altijd het juiste beeld weergeven. 'Het is belangrijk dat de cijfers in hun context worden geplaatst', zegt Joost Baert, voorzitter van het Quality Indicator Database-bestuur van VIP2. 'Daarom krijgen de ziekenhuizen op de website ook de mogelijkheid om hun resultaten te verklaren.'

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150604_01713820

Geplaatst: 2015/06/05