Vernietigen pijnstillers ook uw gehoor?

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Als je aan risicofactoren voor gehoorverlies denkt, dan denk je waarschijnlijk niet dat pijnstillers hiertoe behoren. Maar een Harvard studie gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology suggereert dat veelvuldig gebruik van ibuprofen of paracetamol een belangrijke bijdrage kan leveren aan gehoorverlies. In de studie hadden vrouwen die de pijnstillers minstens twee keer per week namen, meer kans op gehoorverlies. Meer frequent gebruik verhoogde het risico met maximaal 24%. De resultaten zijn vergelijkbaar met een studie bij mannen en gehoorverlies. Aspirine bleek ook bij te dragen tot een verhoogd risico tijdens dat onderzoek.

Onderzoekers veronderstellen dat de pijnstillers de cochlea, het slakkenhuisvormig gehoormechanisme in het binnenoor, kunnen beschadigen. "Ibuprofen kan de bloedstroom naar de cochlea verminderen, wat kan leiden tot celbeschadiging en celdood. Paracetamol kan de antioxidant glutathion, die het slakkenhuis beschermt tegen schade, afbreken", zegt de studie-auteur Dr Sharon Curhan, docent in de geneeskunde aan de Harvard Medical School. 

Betekent dit dat je twee keer moet nadenken voordat je een pil voor hoofdpijn of rugpijn neemt? Deze geneesmiddelen geven wel een goede pijnbestrijding voor veel mensen. "Echter, veelvuldig gebruik van deze medicijnen en het gebruik over lange perioden kan het risico op gehoorverlies verhogen en kunnen andere nadelige gezondheidseffecten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om deze medicijnen met de nodige nauwlettendheid te nemen en het gebruik ervan zoveel mogelijk te beperken", zegt Dr Curhan. Zoals altijd, raadpleeg uw arts voordat je uw medicijngebruik wijzigt.

Bron: HARVARD Medical school, Nieuwsbrief, 26 oktober 2013

http://view.mail.health.harvard.edu/

Vertaald en geplaatst: 2013-11-01