Verslag daguitstap op 7 juni 2013

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Vrijdagmorgen 7 juni om 8 uur vertrok onze bus vanuit Mol richting Hilvarenbeek.  Om 10 uur werden wij verwacht in het orgelmuseum, onze eerste halte van de dag.


We moesten toch wel even met onze ogen knipperen toen we in de spiegeltent  “Museum Dansant” de vele orgels, prachtige houten vloer en al het overige moois zagen.  We werden ontvangen met een kop koffie of thee en een stuk taart.  Ondertussen vertelde onze gastheer wat we verder deze voormiddag nog te zien en te horen zouden krijgen. 

De hele ochtend werden we getrakteerd op uitleg en muziek van  de verschillende orgels.  Sommigen dateerden van 1902 , anderen waren meer recent voornamelijk uit Nederland en België.  Er waren zowel elektrische als handbediende orgels.  En om deze laatste te bedienen zocht de gastheer een (gedwongen) vrijwilliger en hij vond die ook .  De vele leuke anekdotes , de geschiedenis van de houten vloer, de grote Tiffany-lamp,  het glasraam van de “14 billekes” en de gebruikte orgelonderdelen , maakten van deze voormiddag  een fijne onderdompeling in die (goeie) ouwe tijd.  Na afloop werd er door de liefhebbers nog een danske geplaceerd, natuurlijk op orgelmuziek! Bekijk onderstaande fotocollages:

 

 

Na een lekker 3-gangenmenu  wachtte ons de  “kamelenmelkerij Smits” in  Berlicum.  Eigenlijk was het een dromedarissen-melkerij want deze dieren hebben maar 1 bult. Na een diapresentatie over het wel en wee op de kamelenmelkerij was het tijd om de “echte” dieren te zien.  Sommigen stonden in de stal,  moeders met kalfjes buiten in de wei.  Het jongste kameeltje was amper 1 dag oud. Tot 25 jaar kunnen ze drachtig worden en dus melk geven. Na die tijd gaan ze naar dierentuinen, kinderboerderijen of andere plaatsen om te genieten van hun oude dag. Ze kunnen tot 40 jaar oud worden.
Natuurlijk  mochten we kamelenmelk proeven.  Het was verrassend lekker en hield, qua smaak en vetpercentage, het midden tussen halfvolle en volle koemelk.  De melk wordt verkocht maar ook gevriesdroogd in capsules of poeder en verwerkt in onder andere brood, pralines met Belgische chocola, zepen en crèmes. Bekijk de diaprojectie: Diavoorstelling weergeven 

Na dit  interessante kamelenavontuur  mochten we een klein uurtje vrij verblijven in ’s Hertogenbosch om daarna onze terugreis aan te vatten.  Na een ommetje via de Kaasboerin in Postel voor het avondmaal reden we, vol herinneringen aan een mooie dag, terug naar huis.

 

Drie van onze bestuursleden/organisatoren: Diavoorstelling weergeven

Maria Joos

Geplaatst: 2013-07-12

PS: de fotograaf van dienst liet weten dat ze aan ‘deelnemers’ die geïnteresseerd zouden zijn in bepaalde foto(’s), deze graag naar hen wil doorsturen op ware grootte via mail. Neem daarvoor contact op met ra@raliga.be