VIB - Vlaamse regering geeft groen licht voor uitbouw VIB onderzoeksgroep aan Universiteit Hasselt

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Nieuwe VIB groep geeft boost aan life sciences in Limburg en past in SALK plan

De Vlaamse regering gaf vandaag (20-12-2013) groen licht voor de uitbouw van een VIB onderzoeksgroep in de Universiteit Hasselt. Deze beslissing, op voorstel van minister van innovatie Ingrid Lieten, kadert in het ‘Strategisch Actieplan Limburg in het kwadraat’ (SALK) om het economisch weefsel in Limburg te versterken naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk.

VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) is een non-profit onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen met meer dan 1300 wetenschappers. VIB geniet internationale erkenning als toonaangevend onderzoeksinstituut en lag mee aan de basis van de uitbouw van de sterke Vlaamse biotech cluster. VIB heeft een partnerschap met KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel en UGent en Universiteit Antwerpen maar tot op heden nog niet met de UHasselt. Met de beslissing van de Vlaamse regering en financiering vanuit het SALK plan wordt nu een nieuwe onderzoeksgroep uitgebouwd in het domein auto-immune aandoeningen in het Biomedisch Onderzoeksinstuut (BIOMED) van de UHasselt. UHasselt-BIOMED heeft de afgelopen 20 jaren een sterke reputatie uitgebouwd in het onderzoek rond multiple sclerose en andere auto-immuunziekten. Conform de excellentiecriteria van VIB zal een internationaal gereputeerd onderzoeker geselecteerd worden om aan de UHasselt de nieuwe VIB-onderzoeksgroep op te richten. 

Ingrid Lieten, Vlaams minister voor Innovatie: “Hiermee geven we een belangrijke boost aan de versterking van de kenniseconomie in Limburg. De cluster van zorg, medtech en biotech is immers een van de belangrijkste sectoren voor de toekomst van de Limburgse economie en tewerkstelling. De verdere uitbouw van die cluster, waarin samenwerking en excellentie centraal staan, is dan ook een prioriteit binnen het Limburgplan. Het moet een vaste waarde worden in de internationale sector van zorg en levenswetenschappen. Zo worden nieuwe bedrijven en jobs aangetrokken naar Limburg. Ik ben verheugd dat een onderzoeksinstituut van internationaal topniveau als VIB met een onderzoeksgroep aan UHasselt dit verhaal in Limburg komt versterken.”

Jo Bury, algemeen directeur VIB: ”VIB zal zijn team inzetten om een internationaal gerenommeerd onderzoeker in auto-immuniteit naar Vlaanderen te brengen en deze toegang te geven tot de technologie-platformen van VIB. Dit om samen met Universiteit Hasselt tot top resultaten te komen. De bedoeling van dit initiatief is om de grenzen van onze kennis in auto-immuunziekten te verleggen.”

Piet Stinissen, decaan faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen (UHasselt): ”De nieuwe VIB-groep betekent een belangrijke versterking voor het biomedisch onderzoek in de UHasselt en zet ons internationaal verder op de kaart. We krijgen hiermee ook toegang tot het sterke VIB-netwerk op het niveau van onderzoek, technologie transfer en spin-off creatie. Ook voor onze life sciences bedrijven in BioVille biedt dit nieuwe opportuniteiten. We zijn bijzonder blij met deze Limburgse VIB-poot, dit is een heel belangrijke mijlpaal in onze ambities om een sterke life sciences hub uit te bouwen in Limburg.”

Bron: Nieuwsbrief VIB van 21/12/2013

Geplaatst: 2013-12-21