Waarom bewegen?

Geplaatst op: 
Woensdag, 24 januari, 2018 - 20:42

Waarom bewegenHet nieuwe jaar is nog maar net begonnen en wellicht ben jij ook van start gegaan met nieuwe voornemens en goede intenties. Misschien ben je toch niet zo zeker meer van al die goede plannen van je en kan je wat extra hulp gebruiken?
 

Volg onze week special, een week lang tips en weetjes die kunnen helpen.
Lees ook
1) 
Hoe je gewrichten belasten?
2) Jouw huis, gezonde thuis?
4) Fitter met je voeding
5) Omega 3 in de kijker
6) Komaf met droge huid
7) Slaapproblemen

Goed gevoel
Waarom bewegenHumeurig? Ga aan de slag. Beweging laat je gelukkiger voelen. Als je aan het trainen bent, maakt je lichaam endorfines - 'feelgood'-chemicaliën in de hersenen aan. Je kan je zelfs binnen een paar minuten bewegen beter beginnen te voelen. De effecten van regelmatige lichaamsbeweging kunnen zelfs lang duren.

Meer energie
Waarom bewegenJe zou het misschien niet verwachten, maar als je energie gebruikt om te bewegen, krijg je meer drijfkracht. Soms als je moe bent, is het laatste wat je wilt doen: bewegen. Maar als je regelmatig in beweging bent, gaat die vermoeidheid weg en merk je dat je veel meer energie hebt.

Betere nachtrust
Waarom bewegenRegelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je sneller in slaap zult vallen en beter zal slapen. Hoe harder je oefent, hoe groter de kans dat je een goede nachtrust zult hebben. Het maakt niet echt uit wanneer je oefent, zolang je geen slaapproblemen hebt. Ondervind je toch problemen, dan is het beter om overdag te trainen.

Meer zelfvertrouwen
Waarom bewegenJe hebt net een paar kilometers gewandeld of gelopen? Dergelijk succes kan jouw gevoel van eigenwaarde vergroten en jou aansporen om nog meer uitdagingen aan te gaan. Lichaamsbeweging geeft je een goed gevoel over jezelf.

Minder stress
Waarom bewegenLichaamsbeweging kalmeert je lichaam en je hersenen. Nadat je lichaam hard heeft gewerkt, dalen de niveaus van stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Stress en angst verdwijnen, vooral na aerobe oefeningen.

Productiever
Waarom bewegenWil je efficiënter werken? Neem een pauze en ga sporten. Uit een onderzoek bleek dat mensen die tijdens de middagpauze in beweging waren, veel productiever waren toen ze weer aan het werk gingen. Ze voelden zich ook opgewekter en konden het beter vinden met hun collega's.

Gewicht onder controle
Waarom bewegenLichaamsbeweging en goede eetgewoonten werken samen om je gewicht op peil te houden. Of je nu wat centimeters rond je middel wilt verliezen of gewoon extra kilo's wilt vermijden, dan is sporten de sleutel. Probeer de meeste dagen van de week 30 minuten in beweging te zijn.

Langer leven
Waarom bewegen Regelmatige lichaamsbeweging kan jaren aan je leven toevoegen. En dat geldt zelfs als je geen fervente sportieveling bent. Gewoon in beweging zijn. Zelfs een kleine oefening kan je helpen langer te leven dan helemaal niet te sporten. Mensen met een gezond gewicht en fysiek actief zouden gemiddeld 7 jaar langer leven dan zij die die niet bewegen.

Sterke botten en spieren
Waarom bewegenJe botten en spieren worden sterker wanneer je traint. Het is vooral belangrijk om gewichtdragende oefeningen te doen, zoals gewichtheffen, tennis, wandelen en dansen. Dit kan helpen bij het bouwen van botten naarmate je ouder wordt. En het kan artrose helpen voorkomen en jouw evenwicht en coördinatie beschermen.

Gezond hart
Waarom bewegenHet is oud nieuws dat lichaamsbeweging goed is voor je hart. Regelmatig sporten verlaagt het risico op hartaandoeningen, verbetert het cholesterolgehalte in je bloed en helpt om je bloeddruk te stabiliseren, voorkomt zelfs hoge bloeddruk.
 

Lager risico op kanker
Waarom bewegenRegelmatige lichaamsbeweging kan het risico op sommige vormen van kanker verminderen, waaronder dikke darm-, borst- en longkanker. Mensen die kanker hebben, hebben een betere levenskwaliteit als ze sporten.

Minder artritispijn
Waarom bewegenAls je een reumatische aandoening hebt, kan regelmatige lichaamsbeweging jouw pijn verzachten. En het kan jouw dagelijkse activiteiten eenvoudiger maken. Probeer lage impact oefeningen, zoals zwemmen waardoor je pijnlijke gewrichten niet extra worden belast.

 


Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) webMD.com, Exercise: What's In It for You?