Waarom optimisten beter tegen stress kunnen

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Uit Canadees onderzoek blijkt dat optimisten beter tegen stress kunnen dan pessimisten. In stresserende omstandigheden was de hoeveelheid cortisol (het stresshormoon) hoger bij pessimisten dan bij optimisten, en ging hij ook moeilijker weer omlaag.

Onderzoekers van de Concordia University in Canada hebben een zes jaar durend onderzoek gevoerd naar het stressniveau bij 135 mensen van 60 jaar en ouder. Op twaalf dagen, tijdens deze periode, verzamelden ze vijf keer per dag speekselstalen om hun niveau van het stresshormoon cortisol te meten.

Ook vroegen ze de deelnemers hoe vaak per dag ze zich gestresseerd of overweldigd voelden, hoe hoog hun stressniveau volgens hen was en of ze zichzelf zagen als optimisten of pessimisten.

Daarna vergeleken de onderzoekers de cortisolniveaus van de deelnemers op individuele dagen met hun gemiddelde cortisolniveau tijdens die zes jaar. Zo konden ze nagaan hoeveel iemands cortisolniveau op en neer schommelde. Uit de resultaten bleek dat op stresserende dagen het cortisolniveau van pessimisten een grotere kans heeft om significant hoger te zijn dan het gemiddelde dan bij optimisten.

“Op dagen waar ze hoger dan gemiddelde stress voelen, zien we dat de stressrespons van pessimisten veel hoger is, en dat ze moeite hebben om hun cortisolniveau weer naar beneden te krijgen”, zegt Joelle Jobin, onderzoekster in de klinische psychologie aan Concordia University. “Optimisten zijn daarentegen beschermd in deze omstandigheden.”

Het onderzoek werd gepubliceerd in Health Psychology. (KJ)

Bron: www.knack.be/nieuws/gezondheid/

Geplaatst: 2013-08-02