Wat veroorzaakt reumatoïde artritis?

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Een combinatie van genetische- en omgevingsfactoren leiden tot deze auto-immune aandoening.

In de afgelopen jaren werd een enorme hoeveelheid onderzoek gedaan naar het zoeken naar de oorzaak van reumatoïde artritis. Hoewel er nog steeds geen duidelijk antwoord gevonden is zijn de meeste artsen het erover eens dat een combinatie van genetische en omgevingsfactoren verantwoordelijk is.

De afgelopen 20 jaar, en vooral de twee laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt naar de identificatie van genen die verband houden met een verhoogd risico op reumatoïde artritis. Eén van deze factoren die gevonden werd  op het oppervlak van witte bloedcellen of lymfocyten staat bekend als hèt belangrijkste antigeen, het humane leukocyten antigeen (HLA). De HLA genetische plaats of locus, controleert de immuunreactie.

Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met een specifieke genetische marker, de HLA gedeelde epitoop, een vijfvoudig grotere kans hebben op het ontwikkelen van reumatoïde artritis dan mensen zonder deze marker. Andere onlangs geïdentificeerde genen met een RA-relatie zijn: STAT4, een gen dat een belangrijke rol speelt bij het verloop en de activering van het immuunsysteem; TRAF1 en C5, twee genen die belangrijk zijn bij chronische ontsteking; en PTPN22, een gen dat zowel geassocieerd wordt bij de ontwikkeling als met de progressie van reumatoïde artritis.

Niet alle mensen met deze genen ontwikkelen RA en niet alle mensen met reumatoïde artritis hebben deze genen, zodat onderzoekers naar andere factoren die een rol kunnen spelen op zoek zijn. Een studie van 2013 heeft met meer nauwkeurigheid geholpen hoe groot de rol van de genetica is, in vergelijking met milieu- en andere factoren. Deze andere verdachte factoren zijn: veroorzakers van infecties zoals bacteriën of virussen die kunnen leiden tot de ontwikkeling van de ziekte bij iemand die de genetische neiging ervoor heeft; vrouwelijke hormonen (70 procent van de mensen met RA zijn vrouwen) en reacties op stressvolle gebeurtenissen op het lichaam zoals fysieke of emotionele trauma's.

Roken werd eveneens geïdentificeerd als risicofactor om RA te ontwikkelen evenals zwaarlijvigheid

Bron: http://www.arthritistoday.org/about-arthritis/types-of-arthritis/rheumatoid-arthritis/who-gets-ra-and-why/causes-of-rheumatoid-arthritis/what-causes-ra.php 

Vertaald en geplaatst: 2014-11-26