Wat zijn RA-noduli?

Geplaatst op: 
Woensdag, 1 februari, 2017 - 19:42

Als onderdeel van het ziekteproces ontwikkelen er zich vaste, harde, subcutane nodulus rheumaticus bij 35 procent van de mensen met reumatoïde artritis. Deze reumaknobbeltjes kunnen een subtiele, pijnloze massa zijn die de neiging hebben zich te ontwikkelen over de extensor oppervlakte van gewrichten of op drukpunten.

RA-noduli worden beschouwd als de meest voorkomende cutane (huid)manifestatie van reumatoïde artritis en meten in het algemeen tussen 2 mm en 5 cm.
Bij de eerste presentatie, wanneer mensen voor het eerst door een arts met reumatoïde artritis worden gediagnosticeerd, blijken ongeveer 7 procent van hen voelbare, onderhuidse reuma noduli te hebben.

Vaak voorkomende plaatsen voor reumatoïde noduli zijn de elleboog, rug van de onderarm, metacarpofalangeale gewrichten (knokkels), achilles- en extensorpezen. Reumatoïde knobbeltjes zijn zelden gevonden op het heiligbeen, het achterhoofd, stembanden, longparenchym, pleura, pericard, myocard of de leptomeningen van het centrale zenuwstelsel, maar het is mogelijk.
Er kunnen zich reumatoïde knobbeltjes in inwendige organen ontwikkelen.

Reumatoïde knobbeltjes kunnen groeien tot een enkele massa of in een cluster van knobbeltjes en ontwikkelen zich gewoonlijk wanneer reumatoïde artritis actief is.
De onderhuidse knobbeltjes zijn meestal beweegbaar en hebben een rubberachtig gevoel. Sommigen zitten vast op het periosteum (bot) en voelen stevig of hard aan.

Nodulaire massa's zijn niet exclusief voor reumatoïde artritis.
Zij kunnen ook optreden o.a. bij jicht (genaamd jicht tophi), reumatische koorts, xanthomatose en sarcoïdose.

Een onderscheidend kenmerk tussen reumatoïde knobbeltjes en jicht tophi is dat reumatoïde knobbeltjes zelden zweren of doorheen de bovenliggende huid groeien. Er is ook een bekende correlatie tussen reumatoïde nodules en een hoge reumafactor.

Reumatoïde knobbeltjes worden vaak geassocieerd met gewrichtsmisvormingen en ernstige extra-articulaire manifestaties van reumatoïde artritis, onder meer aantasting van de longen of ogen.

Tijdens het verloop van het ziekteproces kunnen de reumatoïde knobbeltjes variëren in grootte. Reumanoduli kunnen gepaard gaan met complicaties, waaronder beperkte beweging van de gewrichten, neuropathie, fistelvorming en infectie.

Ongeveer 75 procent van de mensen met het syndroom van Felty hebben reumatoïde knobbeltjes. Reumatoïde artritispatiënten met knobbeltjes hebben meer kans op het ontwikkelen van vasculitis. In het algemeen wordt gedacht dat mensen met reumatoïde knobbeltjes een ernstiger ziekteverloop en snellere, progressieve gewrichtsschade kennen.

Intranodulaire steroïde injecties kunnen de omvang van een gezwel verminderen. Behandeling met DMARDs of TNF-blokkers kunnen al dan niet reumanoduli elimineren, wanneer reumatoïde artritis onder controle wordt gebracht. Bij sommige mensen, behandeld met methotrexaat, ondervinden een verergering van de knobbeltjes, ook al lijken andere symptomen van de ziekte goed onder controle. Chirurgische verwijdering is een optie, maar knobbeltjes kunnen terugkomen in slechts een paar maanden, vooral wanneer ze langere tijd aanwezig zijn.
Daarom wordt meestal chirurgie ontmoedigd.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan verywell.com, What Are Rheumatoid Nodules (meer foto's en info [Engels])

Meer info op raliga.be over: nodules, noduli, knobbels