Wijn voor RA-patiënten?

Geplaatst op: 
Zaterdag, 31 december, 2016 - 14:42

Wijn voor RA-patiënten?Met de eindejaarsfeesten is de verleiding groot om gezellig mee met de anderen een glaasje wijn te heffen op het Nieuwe Jaar.
"Eén glaasje kan geen kwaad", zegt men dan al snel... of toch?!
Raadpleeg zeker eerst jouw arts, of dit goddelijke drankje voor jou wel een goed idee is?

 

 

Artritis komt in verschillende vormen voor.
Artrose heeft als oorzaak slijtage op je gewrichten. Reumatoïde artritis is een aandoening van het immuunsysteem.
Jichtartritis gebeurt in samenwerking met jicht en artritis psoriatica wordt soms gevonden bij mensen die psoriasis hebben.
Als het over de relatie tussen wijn en artritis gaat, dan gaat het helemaal over reumatoïde artritis.

Reumatoïde artritis ontstaat wanneer jouw immuunsysteem de bekleding van de vliezen rond je gewrichten - het synovium - aanvalt. Uiteindelijk wordt het synovium dikker en kan het kraakbeen en het bot in het gewricht worden beschadigd.
RA komt vaker voor bij vrouwen op de leeftijd tussen 40 en 60 jaar.
Andere medische aandoeningen, zoals carpale tunnel syndroom (CTS), osteoporose, hartproblemen en longaandoeningen, komen vaak voor bij mensen met reumatoïde artritis.

Onderzoek
Onderzoek, gepubliceerd in juli 2010 in het online tijdschrift "Rheumatology", heeft uitgewezen dat bij mensen met reumatoïde artritis die wijn dronken, de ziekte minder progresseerde en zij ook minder symptomen hadden -inclusief minder pijn- dan diegenen die niet hadden gedronken. Bovendien liepen de mensen die geen wijn hadden gedronken vier keer meer kans op reumatoïde artritis dan zij die wel een slokje namen. De onderzoekers merkten op dat de werkelijke hoeveelheid gedronken wijn minder belangrijk leek dan de regelmaat waarmee de patiënten zich een glaasje hadden veroorloofd.

Resveratrol
Resveratrol in wijn kan de belangrijkste factor zijn om het effect van wijn op reumatoïde artritis te beoordelen. Resveratrol is een antioxidant die anti-inflammatoire eigenschappen heeft en het immuunsysteem ondersteunt, volgens onderzoek in januari 2010 "Annals of Rheumatic Disease".
Ontsteking is één van de oorzaken van artritispijn. Onderzoekers toonden aan dat resveratrol de biologische responsen onderdrukte nodig bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis in muizen.

Kraakbeenschade
Een onderzoek van konijnen met artritis, een artikel in het april 2007 nummer van "Ontsteking", onderzocht konijnen met inflammatoire artritis die met resveratrolinjecties of een controle injectie waren behandeld. Reumatoïde artritis is een inflammatoire artritis. Konijnen die resveratrol kregen hadden minder kraakbeenschade en minder ontsteking aan het synovium. De konijnen behandeld met resveratrol hadden ook minder kraakbeenverlies.

Overwegingen en waarschuwingen
Hoewel het onderzoek veelbelovend is, wordt wijn niet als een passende behandeling voor reumatoïde artritis beschouwd. Alcohol, zoals wijn, kan de behandeling beïnvloeden van een aantal geneesmiddelen tegen artritis. Aangezien mensen met reumatoïde artritis vaak ook aan osteoporose lijden, verhoogt het risico op vallen door intoxicatie en het risico op fracturen.
Raadpleeg bij reumatoïde artritis steeds jouw arts, of wijn voor jou wel aangewezen is.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

 

Meer info op raliga.be over:
wijn, synovium, carpale tunnel syndroom, osteoporose, hartziekten, longen, antioxidant,

Bron: Livestrong.com - Tekst (vrije vertaling) Will Drinking Wine Ease Arthritis Pain?


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTENWORKSHOP - OP ZOEK NAAR JE TALENTEN