Wissel naar biosimilars niet voor iedereen

EULAR Annual Congres ( League Against Rheumatisme)
Londen, 8-11 juni 2016


WISSEL NAAR BIOSIMILARS NIET GOED VOOR IEDEREEN!
Patiënten met antilichamen tegen biologische infliximab hebben minder kans om te profiteren van infliximab biosimilar (CT-P13).

De resultaten van een studie toonden aan dat wanneer antilichamen ontwikkelen als gevolg van de biologische behandeling Remicade(infliximab), zij ook kruisreageren met de biosimilar van infliximab (CT-P13:Inflectra of Remsima). Deze bevindingen suggereren dat antilichaam positieve patiënten die behandeld werden met Remicade niet mogen overgeschakeld worden naar de biosimilar, omdat deze antilichamen zullen reageren met de nieuwe medicatie en mogelijk leiden tot verlies van reactie.

Biosimilars zijn gelijkend aan biotechnologisch gemaakte proteïnen maar werden goedgekeurd nadat het patent van het originele product was vervallen. Chemisch gemaakte generische medicaties zijn identiek aan het originele product. Maar de biosimilaire molecule is dat niet, het is enkel sterk gelijkend.
Over de voorbije tien jaar, zijn er vele biosimilars geïntroduceerd in de medische wetenschap met als doel de behandelingskosten te reduceren en zo de toegankelijkheid voor de patiënten te verhogen.
De eerst infliximab biosimilar in Europa komt voor onder twee merknamen: Inflectra (gemaakt door Hospira) en Remsina (gemaakt door Mundipharma).

Biofarmaceutica, zoals infliximab, hebben gezorgd voor een revolutie in de behandeling van reumatische ziekten. Toch genereren sommige patiënten een immuunreactie naar deze medicatie waarvan de resulterende antilichamen mogelijk zorgen voor een beperking in hun klinische geschiktheid en veiligheid. Infliximab is een TNF-a rem die in de EU is goedgekeurd als een effectieve behandeling van de verschillende reumatische ontstekingsziekten, o.a. reumatoïde artritis, ankylosing spondylitis en psoriatische artritis.
"Terwijl de meeste studies aantonen dat er geen significante verschillen zijn in de klinische reactie tussen een biosimilar en het originele product, hebben toch sommige dokters en patiëntengroepen hun bezorgdheid uitgedrukt over hoe verwisselbaar ze echt zijn, en of het wel veilig is om te veranderen van de originele merkversie naar de biosimilar", zegt Dr Daniel Nagore van Progenetica Biopharma, Derio, Spanje.

Onze resultaten toonden dat al de antilichamen die zich ontwikkelen in de patiënten die behandeld werden met Remicade een kruisreactie gaven met biosimilar. De aanwezigheid van deze anti-infliximab antilichamen verbeteren waarschijnlijk de verwijdering van de medicatie uit het lichaam, mogelijk leidend tot een verlies van effect alsook een toenemend risico op bijverschijnselen.
Daarom, bij patiënten waarvan biologische infliximab ineffectief is door de aanwezigheid van circulerende antilichamen, zal veranderen naar zijn biosimilar leiden tot dezelfde problemen," besloot Dr Nagore.

De studie bestond uit 250 reumatoïde artritis- en spondylo artritispatiënten, die een Remicade-behandeling ondergingen en vroeger nooit behandeld waren met de biosimilar, en 77 controlepatiënten .
Gebruik makend van toetsen om de concentratie van de antilichamen te bepalen, testten de helft (50,4 procent) van de Remicade-behandelde patiënten positief voor anti-infliximab antilichamen, en 100 procent van deze die positief waren voor anti-infliximab antilichamen vertoonden ook een antilichaamreactiviteit tegen de biosimilar.

Deze bevindingen zijn uitgelijnd met vorige infliximab antilichaamresultaten bij patiënten met ontstoken darmziekten en die behandeld zijn met Remicade. Verdere studies zijn nu gepland om patiënten behandeld met biosimilars beter te kunnen beoordelen wat de mogelijk verschillende immuunreacties met betrekking tot biologics zijn.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: EULAR Annual Congres ( League Against Rheumatisme), BIOSIMILAR SWITCHING NOT SUITABLE FOR ALL PATIENTS

Geplaatst op: 
Zondag, 24 juli, 2016 - 21:42