Ziekenhuisbacterie MRSA krijgt concurrentie

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

De ziekenhuisbacterie MRSA verliest stilaan terrein, zowel in ziekenhuizen als in rusthuizen. Tegelijkertijd steken echter nieuwe soorten resistente bacteriën de kop op. Dat blijkt uit studies van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).

Uit de studies blijkt dat het aantal patiënten dat MRSA (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus) oploopt tijdens een verblijf in een ziekenhuis, met meer dan de helft is gedaald sinds 2003. Het aantal ouderen in woonzorgcentra die drager zijn van de MRSA-ziekenhuisbacterie, is met 7 procent gedaald tegenover 2005.

 

"De gezamenlijke aanpak loont", luidt het in een persbericht van het WIV. Zo werd er gewerkt aan een rationeel antibioticabeleid om verdere ontwikkeling van resistentie tegen te gaan, werd er een gericht infectiepreventiebeleid ontwikkeld en waren er campagnes over handhygiëne.

Antibiotica
Er zijn echter nog meer inspanningen nodig, want nieuwe ziekenhuisbacteriën steken de kop op. "Als gevolg van onoordeelkundig gebruik van antibiotica ontwikkelden oorspronkelijk banale darmbacteriën zoals Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae mechanismen die antibiotica afbreken", luidt het in het persbericht van het WIV.

In ziekenhuizen werden bijvoorbeeld tussen 2005 en 2011 meer bacteriën aangetroffen die behandeling met Beta-Lactam antibiotica moeilijk maken, en ook meer carbapenem-resistente bacteriën. Van deze laatste werden tijdens de eerste helft van dit jaar 217 gevallen vastgesteld in de ziekenhuizen.

Vicieuze cirkel
Door de resistentie moeten artsen naar steeds zwaardere antibiotica grijpen om infecties te behandelen. De bacteriën kunnen dan ook resistentie ontwikkelen tegen die zwaardere antobiotica. "Het is essentieel om die vicieuze cirkel te doorbreken door enkel antibiotica te gebruiken wanneer ze echt nodig zijn", zegt Michiel Costers van de Belgische Commissie voor de Coördinatie van het Antibioticabeleid.

"Een integrale aanpak in zowel zorgcentra als ziekenhuizen, maar ook daarbuiten, blijft noodzakelijk", besluit het WIV. Het instituut raadt aan alleen antibiotica te gebruiken wanneer ze echt nodig zijn en hamert op het belang van handhygiëne.

Bron: www.demorgen.be

Geplaatst: 19/11/2012