Zomerse BBQ voor RA-patiënten

Zomerse barbecue - bbqDe zomer- vakantiemaanden lopen op hun einde maar er zitten toch nog wel wat mooie dagen aan te komen. Dé tijd van het jaar om samen met je familie en vrienden te genieten van een heerlijk gezellige BBQ.
Of je nu chef-kok of een dankbare gast bent, waarschijnlijk kijk je uit naar die zomerse BBQ's.
Als je echter aan reumatoïde artritis lijdt, kunnen typische BBQ-gerechten pijn in de gewrichten en andere symptomen veroorzaken.

Hoewel er van geen enkel voedingsmiddel bewezen is artritis te genezen, of de symptomen te behandelen, kan een anti-inflammatoir dieet (waarin m.a.w. vooral verse groenten, fruit en magere eiwitbronnen op het menu staan), voor andere redenen nuttig zijn.

"We weten dat mensen met chronische ontsteking een hoger cardiovasculair risico hebben", zegt Scott Zashin MD, een Dallas reumatoloog en klinisch professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Texas Southwestern Medical Center. 'Dus het eten van voedingsmiddelen die ontstekingen niet bevorderen, kan bijgevolg het risico op hart- en vaatziekten verminderen. En als het ook nog eens je artritissymptomen helpt, des te beter."

Met dat in het achterhoofd vroegen we enkele experts 7 artritisvriendelijke gerechten te suggeren om aan jouw eerstkomende BBQ-menu toe te voegen.

zalm - omega3

Zalm met braambessen

''Sommige onderzoekers suggereren dat verwerkt en vetrijk vlees  pro-inflammatoire werken, "zegt Lona Sandon, RD, med, assistent professor in de klinische voeding aan de Universiteit van Texas Southwestern Medical Center, die 20 jaar geleden met reumatoïde artritis werd gediagnosticeerd.
Dus geen hamburgers en hotdogs op het menu maar grill in de plaats daarvan een mooie zalmfilet. Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren, gezonde vetten die geen ontsteking uitlokken.

Smeer de zalm in met olijfolie, minder verwerkt, geraffineerder en vol met hart- gezonde antioxidanten. Eenmaal de vis gegrild, vul hem met fijngesneden braambessen of aardbeien voor extra anti-ontstekingseffect. Honderd gram zalm of andere vette vis tweemaal per week is ideaal volgens de Arthritis Foundation.

gezonder rundsvlees of kip

Gezonder rundvlees en kip

"Als je toch rood vlees wil eten, gebruik dan grasgevoerd rundvlees, dat is beter dankzij anti-inflammatoire essentiële vetten, en organische, scharrelkippen die doorgaans met een plantaardige basis van graan worden gevoed," zegt Dr Zashin.

Voor saus of een topping? "Het toevoegen van mosterd is een grote bron van kurkuma dat voor artritis patiënten positieve effecten heeft", zegt Zashin, eveneens auteur van het boek Natural Arthritis Treatment. Volgens de National Institutes of Health, blijkt uit voorlopig onderzoek dat kurkuma anti-oxidant en anti-inflammatoire eigenschappen heeft.

gegrilde broccoli, pompoenen en bloemkool

Gegrilde broccoli, pompoen en bloemkool

"Probeer broccoli en pompoenen", zegt Connie Diekman, RD, MEd, directeur van de universiteit voeding voor Washington University in St. Louis en auteur van The Everything Mediterrenean Diet Book.

Snijd de groenten in blokjes en rijg ze op spiesjes. Smeer ze met olijfolie of lijnzaadolie in, die ontsteking bestrijden en omega-3 vetzuren bevatten. Of neem een bloemkool-bloempje en snijd het naar beneden vanaf de top, zodat het lijkt op een cirkel. Grill met een beetje olijfolie en bestrooi met oregano.

Fruitstokjes

Fruitstokjes

"Iedereen houdt van eten op een stokje," zegt Sandon. Pluk seizoenvruchten, in het bijzonder kleurrijke zoals bos- en braambessen of aardbeien en rijg ze op een spies. De antioxidanten in deze vruchten kunnen helpen bij het bestrijden van ontsteking.

Of snij watermeloen of meloen in stukken, doe ze op spiesjes en grillen maar! "Je krijgt de anti-inflammatoire eigenschappen van de vruchten, plus vitamine A en C," zegt Sandon.

Gezonde noten!

Gezonde noten!

In plaats van chips met dip, serveer  eens kleinere schaaltjes met gezonde noten. Kies voor noten zoals walnoten, pijnboompitten, pistachenoten of amandelen.

Beperk je porties tot ongeveer 50 gram, of een handvol. Deze noten bestrijden ontsteking door hun enkelvoudige,  onverzadigde vetten. Bonus: Ze hebben ook eiwitten en vezels, die je langer een voller gevoel geven.

Verse bonensalade

Verse bonensalade

Sla de gebruikelijke aardappelsalade over die met veel mayonaise en magere bonen geprepareerd is. Voor een verse bonensalade combineer je groen bonen met kidneybonen en kikkererwten (garbanzobonen) en meng het geheel met olijfolie. "Om het anti-inflammatoire vermogen te vergroten, dien op met een spinazieblad of een ander blaadje sla." Beiden hebben vitamine K, waarvan men denkt dat het ontstekingen tegengaat.

grand finale: fruit en noten Grand Finale: fruit en noten

"Verse kersen maken een geweldig dessert", zegt Zashin. "Kersen hebben natuurlijke ontstekings-remmende en anti-oxiderende eigenschappen." Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van kersen, in het bijzonder de zuurdere soorten, ontsteking gerelateerde symptomen doet verminderen. Deskundigen gaan ervan uit dat de stoffen, anthocyanen genaamd,  anti-inflammatoire en anti-oxiderende eigenschappen hebben.

Of serveer verse watermeloen, overgoten met hartgezonde walnoten, die ook ontsteking kunnen verminderen.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Meer info op raliga.be over:
fruit, groenten, gezond eten, grillen

Bron: Everydayhealth.com - Tekst (vrije vertaling) 7 Arthritis-Friendly Foods for BBQ Season

 

 

Geplaatst op: 
Maandag, 22 augustus, 2016 - 22:24