Zwanger met RA

Geplaatst op: 
Donderdag, 16 november, 2017 - 21:24

Reumatoïde artritis treft vaak vrouwen op vruchtbare leeftijd. Voor vele patiënten is voorzichtigheid geboden bij zwangerschapsplanning of zwangerschap.

Dit is een belangrijk probleem, aangezien een zwangerschap het immuunsysteem en de bessymptomen van reumatoïde artritis kan beïnvloeden én doordat sommige van de medicijnen, die bij de behandeling van de ziekte worden gebruikt, tot geboorteafwijkingen of andere complicaties tijdens de zwangerschap kunnen leiden.

 

Zwangerschapsplanning en anticonceptie
Zwanger met RAZiekteveranderende antireumatische geneesmiddelen (DMARDs), zoals leflunomide en methotrexaat, worden vaak gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis. Patiënten moeten zich bewust zijn van mogelijke teratogene en bijbehorende bijwerkingen veroorzaakt deze medicijnen, zoals de kans op geboorteafwijkingen als een patiënt zwanger wordt.

Daarom is het belangrijk vooruit te plannen en elke zwangerwens tussen de patiënt en de behandelende geneesheer te bespreken. Dit is vooral noodzakelijk, omdat vele van deze geneesmiddelen voor een langere duur werkzaam blijven en enkele maanden voor de geplande zwangerschap moeten worden stopgezet.

Vrouwen op vruchtbare leeftijd, die medicijnen gebruiken gelinkt aan geboorteafwijkingen, dienen passende contraceptieve maatregelen te nemen alvorens zwanger te worden. Daarom wordt in veel gevallen de orale anticonceptiepil voor een periode aanbevolen.

Concipiëren
Voor een vrouwelijke patiënt met reumatoïde artritis zal het waarschijnlijk niet moeilijker zijn om zwanger te worden zijn dan de algemene vrouwelijke bevolking. Evenzo is het risico op foetaal verlies en genetische afwijkingen vergelijkbaar tussen vrouwen met reumatoïde artritis en andere zwangere vrouwen.

Zoals aanbevolen voor alle zwangerschappen, is foliumzuur gunstig om het risico op geboorteafwijkingen, zoals spina bifida, te verminderen. Dit is echter nog meer van belang bij patiënten die met medicijnen, zoals methotrexaat zijn behandeld en die waarschijnlijk een minder goede toevoer hebben.

Tijdens de zwangerschap
De meerderheid van vrouwen met reumatoïde artritis die zwanger worden, merkt een verbetering in de activiteit van de ziekte op, hoewel volledige remissie slechts bij enkele patiënten wordt gezien. Enkele weken na de geboorte van de baby zullen vrouwen, die tijdens de zwangerschap een verbetering van de symptomen hadden opgemerkt, waarschijnlijk een verslechtering van de symptomen ervaren in vergelijking met de prenatale toestand.

Zwangere vrouwen met reumatoïde artritis lopen een verhoogd risico op:

  • premature baby
  • pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)
  • foetale groeibeperking

RA-pijn tijdens de zwangerschap dient idealiter worden verholpen met niet-farmacologische technieken, zoals paraffinebaden, aangepaste lichamelijke activiteit, spalken en warme of koude behandelingen.

Sommige medicijnen, die bij de behandeling van reumatoïde artritis worden gebruikt, kunnen soms tijdens de zwangerschap worden voortgezet, maar geen enkel middel wordt als volledig veilig beschouwd.

Reumatoïde artritis medicatie bij zwangerschap

Niet-steroïdale ontstekingsmiddelen (NSAID's)   kunnen in de vroege zwangerschap omzichtig worden gebruikt, maar met contra-indicatie in het derde trimester, aangezien een verhoogd risico op foetale pulmonale hypertensie bestaat.
 
Corticosteroïden   relatief veilig in de zwangerschap in lage doses, maar kan het risico op moederhypertensie, oedeem, diabetes bij zwangerschap, osteoporose en een laag geboortegewicht verhogen. Er kan ook een verhoogd risico op gespleten verhemelte zijn als het foetus tijdens de vroege zwangerschap aan corticosteroïden wordt blootgesteld. Hydrocortison, cortisone en Prednisolon hebben de minste kans om de placenta en de foetus te beïnvloeden en genieten de voorkeur om de symptomen van de moeder te behandelen.
 
Methotrexaat   gecontra-indiceerd in de zwangerschap (categorie X), gezien het teratogene effecten heeft en een foliumzuur antagonist is die geboortebeperkingen kan veroorzaken, voornamelijk in het eerste trimester. Zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten zouden met methotrexaat moeten stoppen, ten minste 3 maanden voor de zwangerschap.
 
Leflunomide   gecontra-indiceerd bij zwangerschap (categorie X), gezien het teratogene effecten heeft. Daar het een actief metaboliet heeft dat een aantal jaren in het lichaam kan blijven, moet het eerst worden geëlimineerd door toediening van cholestyramine alvorens zwanger te worden.
 
Sulfasalazine   lijkt geen foetale morbiditeit of sterfte te verhogen en mag met voorzichtigheid tijdens de zwangerschap worden gebruikt.
 
Azathioprine   kan soms met voorzichtigheid tijdens de zwangerschap worden gebruikt, indien de voordelen tegen het risico opwegen, gezien de foetale lever geen enzymen heeft voor de metabolisatie van de teratogene bijwerkingen van het geneesmiddel.
 
Hydroxychloroquine   kan soms met de nodige voorzichtigheid tijdens de zwangerschap worden gebruikt.
 
TNF-alfa-antagonisten
 
  (bijvoorbeeld Adalimumab, etanercept, infliximab)
lijken geen foetale morbiditeit of mortaliteit te verhogen en kan met voorzichtigheid tijdens de zwangerschap worden gebruikt.
Anakira   lijkt geen foetale morbiditeit of sterfte te verhogen en kan met voorzichtigheid tijdens de zwangerschap worden gebruikt.
 
Abatacept   zou invloed op de placenta kunnen hebben, zonder echter bewijs van geboorteafwijkingen bij dierenstudies.

Dit artikel biedt geen medisch advies. Consulteer steeds jouw arts.

Bron: Tekst (vrije vertaling) news-medical.net, Rheumatoid Arthritis Family Planning and Pregnancy

Voor vragen kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: zwanger