Verslag: eindsymposium Disability Management – Meerwaarde bij re-integratie
Datum: 23 april 2008
Plaats: Provinciehuis Vlaams Brabant in Leuven
RA-liga en ReumaNet werden uitgenodigd. Nicole vertegenwoordigde de RA-liga; Jeannine vertegenwoordigde ReumaNet.
De doelstelling van het 3-jarig project is langdurig uitgevallen werknemers door ziekte of handicap te reïntegreren, in eerste instantie bij eigen werkgever.
Het resultaat van het re-integratietraject
In totaal zijn 25 van de in totaal 43 werknemers terug aan de slag gegaan in eigen bedrijf na het doorlopen van een re-integratietraject onder begeleiding van een Disabilitiy Case Manager.
De gemiddelde duur van de geslaagde re-integratietrajecten bedroeg 5 maanden.
Volgende wisselwerkingen tussen Disability Case Manager en adviserend geneesheer vonden plaats tijdens de trajecten begeleid door een Disability Case Manager:
-
- de Disability Case Manager informeert de adviserende geneesheer over het project en geeft regelmatig feedback over de ontwikkelingen in het traject
- de Disability Case Manager contacteert de adviserend geneesheer om de mogelijkheid van progressieve werkhervatting te bespreken.
Antidiscriminatiewetgeving
De wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie, verbiedt elke vorm van discriminatie met andere woorden elk verschil in behandeling – onder meer op grond van een handicap. Ze voert het principe in van gelijke behandeling in arbeid en beroep ongeacht, onder meer, een eventuele handicap.
Bij een traject van re-integratie ingeval van chronisch ziekte is de rol van de adviserend geneesheer zeer belangrijk. Tot op heden is de regelgeving hieromtrent nog zeer onduidelijk.
Een werknemer die zichzelf niet meer geschikt acht om voltijds te werken, kan eventueel zelf beslissen om over te stappen naar een deeltijds statuut (bv. 75%). Hier schuilt het gevaar dat wanneer dezelfde werknemer arbeidsongeschikt wordt, hij enkel nog beroep kan doen op een uitkering berekend op zijn huidig, deeltijds loon. Dit is één van de redenen waarom de regelgeving hieromtrent zou moeten aangepast worden. Het behoud van inkomen en het verlies niet ten laste van de werkgever. Dit zou voor iedereen een win-win situatie kunnen zijn. Het idee hieromtrent komt van Dr. Montens (adviserend geneesheer van het onafhankelijke ziekenfonds) en ze gaat hierover nog zeker besprekingen voeren.
Voor meer informatie kan je altijd terecht bij: www.introdm.be
Nicole Stuyck