Geneesmiddelen en voeding

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

U heeft het vast wel eens op het etiket zien staan: voor de maaltijd innemen, met melk innemen, niet met grapefruitsap innemen. Stuk voor stuk adviezen over de combinatie van geneesmiddelen met eten en drinken. Voeding kan namelijk effect hebben op de werking van geneesmiddelen.

Zo maakt het uit of u een geneesmiddel voor of tijdens de maaltijd inneemt: een geneesmiddel dat op nuchtere maag wordt ingenomen werkt doorgaans sneller, al neemt hierdoor de kans op maagklachten wel weer toe. Een geneesmiddel dat tijdens of na de maaltijd wordt genomen werkt daarentegen langzamer, maar geeft wel weer minder maagklachten.

Overigens heeft voeding niet alleen invloed op uw geneesmiddelen, andersom kunnen geneesmiddelen ook van invloed zijn op uw spijsvertering en eetlust.
Zodra u een tablet, capsule of drankje inneemt komt het geneesmiddel via de slokdarm in de maag. Het is de bedoeling dat het geneesmiddel vervolgens in de maag of in de darmen goed oplost en daarna wordt opgenomen in het bloed. Het bloed transporteert het geneesmiddel vervolgens door het lichaam en bereikt zo de plaats van werking.

Geneesmiddelen en melkproducten
Soms kunnen geneesmiddelen en voeding zo'n sterke wisselwerking op elkaar hebben dat vrijwel niets meer van het geneesmiddel wordt opgenomen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en melk. Melk bevat veel kalk, en kalk heeft de neiging om met bepaalde geneesmiddelen (zoals antibiotica) samen te klonteren, waardoor het geneesmiddel slecht kan oplossen in de maag of in de darmen. Hierdoor wordt het geneesmiddel onvoldoende in het bloed opgenomen en kan het daardoor zijn werk (nauwelijks) meer doen.

Grapefruitsap
Ook grapefruitsap kan met bepaalde geneesmiddelen beter niet worden gecombineerd. Grapefruit(sap) bevat een stof die er voor zorgt dat ons lichaam sommige geneesmiddelen minder snel afbreekt.

Alcohol
Ook alcoholgebruik (al is het maar een enkel glaasje) kan invloed hebben op het geneesmiddel.

Voeding heeft niet alleen invloed op geneesmiddelen, geneesmiddelen beïnvloeden andersom ook de voedselinname. Bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree, en obstipatie (constipatie of verstopping) komen regelmatig voor. Smaakverandering kan voor iemand die een geneesmiddel gebruikt een reden zijn om minder te gaan eten. Geneesmiddelen kunnen ook de eetlust opwekken.
 
Samenvattend

Het is het gemakkelijkst een geneesmiddel in te nemen tijdens de maaltijd. Voor de meeste geneesmiddelen zal dit geen effect hebben op de goede werking en zullen er geen ongewenste effecten optreden. Daarnaast vergeet je ook minder vlug je geneesmiddel te nemen. Sommige geneesmiddelen moeten echter op een nuchtere maag of op een bepaald ogenblik van de dag worden ingenomen. Volg daarom nauwlettend de voorschriften van de arts (en die op de bijsluiter) op.

Bron: In Beweging, oktober 2008
Bewerking: Mia, 18 mei 2009