Chip moet reumatoïde artritis gaan remmen

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Een wereldprimeur voor het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Het AMC begint naar verwachting in augustus met een onderzoek waarbij in de hals van een reumapatiënt een soort pacemaker wordt geplaatst die elektrische signalen afgeeft.

Reumatoloog Paul-Peter Tak stelt in De Telegraaf dat het de eerste keer in de medische geschiedenis is, dat medici iets bij patiënten willen implanteren om zo het natuurlijk evenwicht te herstellen. De chip geeft elektrische signalen af, die de ontsteking in de gewrichten moet afremmen. De chip wordt aangebracht in de hoofdzenuw die in de hals loopt

 

Eind augustus begint een grootscheeps onderzoek naar de werking van de chip. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zoekt een tiental patiënten met reumatoïde artritis die aan het onderzoek mee willen doen. Ook elders in Europa worden patiënten geselecteerd.

Bron: www.medicalfacts.nl ; Janine Budding on 18 juli, 2011

Lees ook: www.gezonderworden.nl

 


 

Mogelijk doorbraak in reumatoïde artritis

Veel mensen met reumatoïde artritis (RA) willen graag op een natuurlijke manier de ontstekingen in hun gewrichten remmen. Professor Paul-Peter Tak (AMC Amsterdam) gaat onderzoeken of stimulatie van een bepaalde hersenzenuw de ontstekingen bij mensen met RA kan remmen. Dat wordt gedaan met een soort ‘chip’ in de hals.

Prof. dr. Paul-Peter Tak: Het nieuws over de chip heeft enorm veel reacties opgeleverd. Veel mensen willen de chip uitproberen, maar professor Tak heeft hiervoor al 10 personen geselecteerd. Of deze chip mensen met reumatoïde artritis medicijnvrij kan maken, is nog niet zeker volgens Tak. Hij verwacht dat mensen met RA minder medicijnen nodig hebben en hij hoopt op meer. De proef met 10 personen moet uitwijzen wat er mogelijk is.

vus vagus
Bij professor Tak was al bekend dat stimulatie van de hersenzenuw nervus vagus een ontstekingsremmend effect heeft. Dat ontdekte hij in een pilotstudie, gefinancierd door het Reumafonds. De theorie erachter heeft te maken met een bijensteek. Het stofje dat de bij in het lichaam achterlaat, heet acetylcholine. Acetylcholine bindt zich aan andere stoffen, waardoor ontstekingen in het lichaam worden gedempt. De nervus vagus geeft ook acetylcholine af. Door deze zenuw te stimuleren met een chip kan hopelijk de ontsteking bij RA geremd worden.

Tak licht toe: “De pilotstudie was heel belangrijk voor de uiteindelijke ontwikkeling van de chip. Donateurs van het Reumafonds mogen daarom trots zijn, want met hun geld is deze studie in gang gezet. Overigens is chip misschien niet helemaal de juiste benaming. Het is eerder een soort pacemaker. Deze techniek wordt al langer gebruikt in de medische zorg, maar nu voor het eerst bij RA. In het laboratorium is de afstelling al grotendeels uitgedokterd, maar nu moet blijken wat bij mensen met reumatoïde artritis de juiste afstelling is.”

Eerste resultaten in 2012
Professor Tak hoopt in de loop van volgend jaar de eerste resultaten naar buiten te kunnen brengen. Als deze positief zijn, verwacht hij binnen enkele jaren de chip beschikbaar te hebben als onderdeel van de behandeling voor mensen met RA.

Bron: Reumafonds
www.medicalfacts.nl

Geplaatst: 17/08/2011