Ziekenfondsen moeten macht afstaan aan patiëntenorganisaties

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Ziekenfondsen hebben te veel macht in ons land. Ze moeten een deel van die macht afstaan aan de opkomende patiëntenorganisaties.

Een verrassend grote meerderheid van 106 ondervraagde 'belangrijke mensen' (stakeholders) uit het gezondheidsbeleid, is te vinden voor meer inspraak van burgers en patiënten in dat beleid. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE).

Ons land staat op dat punt flink achter op de buurlanden. In Nederland en Frankrijk moeten ziekenhuizen bijvoorbeeld een patiëntenraad hebben. Hier is er bijna niets wat dat betreft. In België hebben de ziekenfondsen een dubbele rol. Het zijn niet alleen verzekeraars, maar ook ledenverenigingen die gezien worden als de verdedigers van de patiënten.

Ze zijn, zo leert de bevraging, de grote machthebbers in het gezondheidsbeleid, ze zijn machtiger dan de vakbonden van de zorgverstrekkers en dan de overheid.

De meeste ondervraagden menen dat het wenselijk is dat de ziekenfondsen, maar ook de twee andere groepen, een deel van hun macht afstaan aan onafhankelijke patiëntenverenigingen.

De Koning Boudewijnstichting (KBS) bracht recent zowat vierhonderd van die 'aandoeningsgebonden' onafhankelijke patiëntenorganisaties in kaart (MS-liga, verenigingen van kankerpatiënten, ...). De meeste zijn lid van het Vlaams patiëntenplatform VPP en/of zijn Franstalige tegenhanger LUSS. Ook de consumentenorganisatie Test Aankoop wordt soms gezien als een vertegenwoordiger van patiënten. Ziekenfondsen en VPP zeggen dat ze elkaar niet als concurrenten zien maar als bondgenoten en willen het werk onderling verdelen.

Bron: De Standaard, 17 januari 2013

Lees hier het hele rapport van de KCE: www.kce.fgov.be/

Geplaatst: 2013-01-20