Nieuwe aanvraag erkenning handicap: nuttig of niet?

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Een persoon wil een aanvraag indienen waaraan een volledig proces erkenning van de handicap is gekoppeld. Maar de DG Personen met een handicap heeft maximum 3 maanden geleden al een beslissing genomen over de erkenning.

In dit geval zijn er 3 mogelijkheden:

  • Het heeft wel zin om een nieuwe aanvraag in te dienen als de handicap sinds onze beslissing is geëvolueerd. Hierdoor bestaat de kans dat wij een nieuwe beslissing zullen nemen.
    Opgelet: niet altijd leidt een nieuwe erkenning tot een hogere tegemoetkoming. Bij twijfel is het best om eerst contact op te nemen met de DG Personen met een handicap.
  • Het heeft geen zin om een nieuwe aanvraag in te dienen als je niet akkoord bent met de beslissing en je eigen arts hiervoor argumenten wil uitschrijven. In dit geval is het mogelijk dat wij het dossier zullen heropenen, zodat er geen procedure bij de arbeidsrechtbank moet opgestart worden. De nieuwe beslissing zal bovendien met terugwerkende kracht geldig zijn. 
  • Het heeft geen zin om een nieuwe aanvraag voor de erkenning van de handicap in te dienen als het duidelijk is dat de handicap niet is geëvolueerd.

We hebben voor elk type aanvraag (de erkenning van de handicap/algemeen attest, de parkeerkaart en het BTW-attest) een  formulier “Keuzemogelijkheden” uitgewerkt, dat wij aan de persoon met een handicap sturen als we hem niet persoonlijk kunnen contacteren. Hierin leggen we uit welke keuze hij het best neemt in zijn situatie en welke formulieren hij ons moet bezorgen.

Bron: Handi Flash - 12/03/13