RA-diagnose

Geplaatst op: 
Woensdag, 28 maart, 2018 - 20:24

RA-diagnoseWanneer je probeert te achterhalen, hoe je de pijn en stijfheid van RA kunt opvangen, zullen er veel vragen rijzen over de opties. Een gesprek met Ana-Maria Orbai, MD, universitair docent Geneeskunde in de reumatologie aan de Johns Hopkins Medicine in Baltimore, geeft verschillende elementen om rekening mee te houden.


Welke geneesmiddelen behandelen reumatoïde artritis?
Er zijn meerdere families van medicijnen. Er zijn nog steeds de traditionele medicijnen die bekend staan ​​als disease modifying antirheumatic drugs [DMARDs]. Deze middelen verlichten niet alleen de symptomen, ze vertragen zelfs de progressie van de ziekte.

Dan zijn er ook nog de gerichte medicijnen (biologische geneesmiddelen en kleine moleculen) om reumatoïde artritis te behandelen en het ziekteprogressie te voorkomen. Als één medicatie niet werkt, of als een persoon het om welke reden dan ook niet kan gebruiken, kan er naar andere medicijnen worden overgeschakeld, of kunnen medicijnen gecombineerd worden.

Hoe goed werken geneesmiddelen tegen RA?
Ze zijn zeer effectief. In het verleden hadden mensen met reumatoïde artritis misschien moeite om een bokaal te openen. Als ze op de juiste manier worden behandeld, kunnen sommige mensen 5 mijl lopen.

Hoe snel moet je beginnen met het innemen van medicijnen?
Schade door reumatoïde artritis kan niet worden teruggedraaid; dus de sleutel is om de ziekte zo snel mogelijk te behandelen.

Zijn er manieren om vermoeidheid te beheersen?
Vaak kan je vermoeidheid behandelen door reumatoïde artritis te behandelen. In sommige gevallen verbetert de reumatoïde artritis, maar niet de vermoeidheid. Dit is moeilijker onder controle te krijgen. Het advies is om zo actief mogelijk te zijn. Fysieke activiteit is ook belangrijk om spiermassa te behouden.

Welk type beweging is goed voor mensen met RA?
Elke vorm van fysieke activiteit, waarvan de persoon denkt dat die heilzaam is en geen pijn veroorzaakt, is een goede zaak. Iets doen wat je leuk vindt, is belangrijk.
Mensen moeten ook naar hun lichaam luisteren. Doe niet wat pijn doet. Pijn is duidelijk een signaal dat je bijna gekwetst bent, als het al niet verwonding veroorzaakt.

Zijn er andere veranderingen in levensstijl die mensen kunnen maken?
De nummer 1 in de lijst is, stoppen met roken.
Mensen die roken met RA reageren minder vaak goed op hun behandeling.

De nummer 2 is een gezond gewicht. Iemand die een gezond gewicht heeft, heeft meer kans om zijn/haar gewrichten in vorm te houden dan iemand met een ongezond gewicht. Gezond eten is ook belangrijk.

Hoe zit het met vitamines?
Er zijn geen specifieke adviezen voor vitamines bij mensen met reumatoïde artritis, hoewel mensen met reumatische aandoeningen vaak een lage vitamine D gehalte hebben. Het is belangrijk om vitamine D te nemen met reumatoïde artritis, omdat je ook een hoog risico op osteoporose hebt.

Kunnen eventuele alternatieve therapieën helpen?
Een yogastudie ... gaf voorlopig bewijs dat yoga pijn kan verzachten, stress kan verminderen en het humeur kan verbeteren bij mensen met reumatoïde artritis. De studie toonde ook aan dat yoga lagere lichaamskracht kan opbouwen.

Helpen ijs en verwarming pads?
Warmte kan nuttig zijn om traagheid en stijfheid in de gewrichten te verlichten. Sommige mensen vinden ijs pads nuttig als gewrichten ontstoken zijn.

Hoe zit het met aanpassingen thuis en op de werkplek?
Als er een handicap is, kunnen ergotherapeuten en fysiotherapeuten advies geven over de wijze waarop jouw omgeving kan worden aangepast om de reumatoïde artritis te ontzien. Er bestaat evenwel geen universele regel, omdat elke persoon anders is.

Is een operatie ooit nodig?
Hopelijk is dat niet nodig. Er is een risico op meer slijtage, wanneer de gewrichten ontstoken zijn, dus sommige mensen moeten op jongere leeftijd gewrichtsvervanging krijgen. Een operatie kan aangewezen zijn, als er veel pijn is en je het gewricht niet comfortabel kunt bewegen.

Is houding belangrijk?
Absoluut, en bereidheid om met de dokter te werken. Het is nuttig als patiënten proactief zijn met het uiten van hun zorgen. Het doel van elk doktersbezoek: nagaan of de remissie is bereikt? Waar staan we? Is het doel bereikt? Zo niet, dan moeten we iets veranderen.

RA-diagnose. Deel dit artikel met je vrienden op Facebook

 


 

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be
Meer info op raliga.be over: diagnose

Bron: Tekst (vrije vertaling) ontleend aan WebMD.com, Expert Advice on How to Treat Rheumatoid Arthritis

nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzwLike Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw lid worden word vrijwilliger bij RA Liga vzwword onze sponsor ReumaLied met beelden ReumaLied met tekst