RA en tips voor de mantelzorger

Categorie: 
Geplaatst op: 
Donderdag, 22 juni, 2017 - 20:42

Hierbij enkele tips in het teken van de mantelzorger.
 


Zo verminder je stress

Zo verminder je stress
Zorgen voor een dierbare met reumatoïde artritis kan een 24/7 baan zijn. Dat is stressvol.
Je kan je vaak verdrietig voelen, slecht slapen of het bezorgt jou kopzorgen. Niemand kan echter alles zelf doen, zelfs jij niet.
Stel jezelf limieten in hoeverre jij de dingen aankan en zorg vooral goed voor jezelf.
Durf je uit schuldgevoel geen neen te zeggen? Je kan dit oefenen in de spiegel.
Wanneer het allemaal te veel voor je wordt, zoek dan hulp.  

Beheer de medicijnen Beheer de medicijnen
Mensen met RA nemen vaak meerdere geneesmiddelen. Hou een lijst bij van al hun over-de-toog-middelen, alsook van de medicijnen op voorschrift die hij of zij nodig heeft. Vitamines ook!
Neem deze lijst mee naar elke afspraak, zodat de dokter dit mee in de gaten kan houden voor interacties.
Noteer wanneer je het pillendoosje moet bijvullen, of stel een alarm via je gsm in. Schrijf neer waarvoor elk geneesmiddel dient en wanneer het ingenomen moet worden.
Neem voldoende vrije tijd

Neem voldoende vrije tijd
Het zorgen voor iemand kan leiden tot een burn-out, zeker wanneer je te veel hooi op je vork neemt. Neem van tijd tot tijd een pauze.
Controleer of de verzekering van je partner huishoudhulp inhoudt. Deze professionelen kunnen bij je thuis komen om te helpen met het voorbereiden van maaltijden, hulp bieden bij kleine huishoudelijke taken zoals bijvoorbeeld naaiwerk, of boodschappen voor je doen.
Vrijwilligers bieden veelal deze diensten gratis aan.
Geniet ondertussen zelf van een lunch met vrienden, samen naar de film of een lange wandeling.

Praat vrijuit

Praat vrijuit
De afspraak bij de dokter lijkt vaak te kort om de antwoorden te krijgen die jij nodig hebt.
Maak vooraf een lijstje van wat jij wilt vragen vooraleer je het huis verlaat.
Wil je meer weten over jullie liefdesleven, informatie over de behandelingskosten, of zit je met vragen of het goed is om zwanger te worden bij methotrexaat? Wees niet gegeneerd! Jouw arts heeft alles al eerder gehoord.
Verpleegkundigen kunnen ook een grote bron van informatie en vertrouwen zijn en hebben wellicht  meer tijd om naar jouw zorgen te luisteren.

Wees voorbereid

Wees voorbereid
Het leven met reumatoïde artritis is moeilijk te voorspellen.
Maak een noodplan, zodat je weet wat je moet doen als er een ernstig symptoom of bijwerking van een geneesmiddel optreedt.

Eet gezond en blijf in beweging

Eet gezond en blijf in beweging
Voor iemand zorgen is hard werken.
Je moet zelf gezond blijven en je energie op pijl houden.
Hou gezonde snacks bij de hand, zoals fruit of noten.
Ze zijn een betere boost dan een chocoladereep uit een ziekenhuisautomaat of fastfood koffie.
Beweging kan je helpen om stress te verlichten en om beter te slapen. Zelfs een regelmatige wandeling van een 30 minuten zal je opkikkeren en je gezond houden.

Hou je relatie gezond Hou je relatie gezond
Zorg ook voor jullie beiden.
Praat openlijk met je partner over schuld, woede of angst met betrekking tot RA. Zorg ervoor dat je op gelijk niveau blijft; niet alleen “de zieke” en de verzorger.
Als de zorg om over je echtgeno(o)t(e) of partner gaat, kan jullie seksleven helpen om verbonden te blijven en te ontspannen.
Wanneer hij of zij stijve gewrichten of pijn heeft, kunnen jullie voor het naar bed gaan samen van een warme douche genieten.
Maak tijd om met elkaar alleen te zijn en gewoon te praten.
Gebruik technische snufjes

Gebruik technische snufjes
Nieuwe technologie kan je helpen om georganiseerd te blijven.
Bewaar telefoonnummers van de zorgverleners (dokters, verpleging, kine, apotheek, …), verzekeringsinformatie en voorschriften op één plaats, of het nu een notebook of een smartphone is. Gebruik apps om je eraan te herinneren dat het tijd is voor je partner om haar/zijn medicijnen te nemen.

Een tweede opinie vragen? Een tweede opinie vragen?
Als jouw arts een behandeling of procedure voorstelt die jou zorgen baart, laat dit dan weten.
Vraag om een verwijzing naar een andere specialist, zodat je alle mogelijkheden kunt afwegen. Vraag wat een procedure of medicijn kost, vooraleer ermee in te stemmen. Het dokterskabinet of jouw apotheker zal zeker bij jouw verzekeraar kunnen navragen, wat er al dan niet is gedekt.
Minder verrassingen betekenen minder stress voor jullie.
Vraag hulp

Vraag hulp
Doe een beroep op je netwerk van familieleden, vrienden of buren om te helpen bij enkele taken.
Maak een lijst van makkelijke taken die iemand anders een keertje kan overnemen: bijvoorbeeld één maaltijd per week koken, een doktersvoorschrift ophalen, jullie dochter naar de dansles brengen.
Als iemand je vraagt, of zij kunnen helpen, dan ben je goed voorbereid om enkele opties voor te stellen die jou even wat extra adempauze kunnen geven.

Sluit aan bij een lotgenotenvereniging

Sluit aan bij een lotgenotenvereniging
Jij geeft niet alleen ondersteuning, zelf heb je van tijd tot tijd ook steun en begrip van anderen nodig!
Ga op zoek naar lokale verenigingen of online contacten met andere zorgverleners.
Er zijn heel veel mensen die ook zorgen voor hun dierbaren met reumatoïde artritis of andere chronische aandoeningen.
eel jouw bezorgdheid, stel vragen, of ventileer gewoon jezelf. Sommige online forums laten toe om anoniem te posten als je het liever privé wilt houden.

Reserveer een rolstoel Reserveer een rolstoel
Als je denkt dat je partner een rolstoel nodig heeft in het hospitaal, op de luchthaven of in het hotel, bel dan op voorhand om er een te reserveren, zodat hij klaarstaat bij aankomst. De Air Carrier Access Act vereist van luchtvaartmaatschappijen om hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben, gratis. Wanneer hij/zij alleen reist, kan je hulp vragen om hem/haar door de veiligheidscontrole te loodsen, de bagage te controleren of hulp om aan of van boord van het vliegtuig te gaan.
Let op voor een depressie Let op voor een depressie
Verzorgers, in het bijzonder vrouwen, lopen een hoger risico op depressie en hiermede wordt niet een dipje bedoeld. Depressie kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Tekenen van depressie kunnen zijn: vaak huilen, meer alcohol drinken dan je gewend bent, te veel of te weinig slapen of lichaamspijn.
Als je denkt depressief te zijn, zoek dan nu hulp. Praat met een therapeut of psycholoog over je gevoelens.
Let op het menu Let op het menu
Biologische geneesmiddelen voor RA kunnen het risico op ernstige infecties verhogen. Zelfs microben, die bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen in het lichaam komen, kunnen de ziekte aanwakkeren.
Zorg ervoor dat je partner geen gerechten krijgt met rauwe eieren of niet-gepasteuriseerde, zachte kaas. Bij de familiebarbecue verwarm je het vlees op een veilige temperatuur vooraleer je het serveert.
Sluit het medicijnkastje af

Sluit het medicijnkastje af
Bewaar de medicijnen van je partner veilig, achter slot en grendel, zeker wanneer er kinderen in huis zijn. Kinderen beseffen niet dat de kleurrijke pillen of vloeistoffen schadelijk kunnen zijn. Tieners kunnen met de geneesmiddelen gaan experimenteren, of zij er high van kunnen worden of de pillen met alcohol kunnen mengen.
Gooi vervallen of ongebruikte medicijnen niet in de prullenbak maar breng ze naar jouw apotheek.

Voor vragen over dit artikel kan je mailen naar info@raliga.be

Bron: Tekst (vrije vertaling)  WebMD.com, When a Loved One Has RA: Tips for Caregivers


lid worden nieuwsbrief RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw Like Facebook-pagina RA Liga vzw - Reumatoïde Artritis Liga vzw OP ZOEK NAAR JE TALENTEN